Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атина, която малко познаваме

07 Октомври 2012 / 13:10:07  GRReporter
6555 прочитания

Зад коя църква започва кварталът, наречен  Анафиотика (т.е кварталът на преселниците от о-в Анафи)? Коя е Фетийе джамия? Имали начин да стигнеш от площад Синтагма до Калимармаро (стадиона Панатинайкон)без да минеш по нито един булевард? 

Най-добрият начин да почувстваш, че не познаваш града е да го обходиш с един пътеводител  за туристи в ръцете. Да се изправиш пред забележителната сграда, която е отбелязана с едно червено 9 на картата със заглавие «walking tour», за да се увериш, че минаваш всеки ден с кола покрай нея, но не си я виждал никога. И след това да следваш  посоката към онази приятна  кафетерия, която не си открил още, и да опиташ прекрасната кухня на малката таверна, която си отбягвал толкова време, защото си я смятал за туристическа.

Когато разлистваш пътеводител за Атина, две са нещата, които откриваш: първо, има -и винаги ще има- неща, които игнорираш, дори и цял живот да живееш тук. И второ, противоположно на онова, в което искат да вярват от Министерството на туризма, посетителите на Атина не се интересуват само от Акропола и от античната история. Както описва пътеводителят, те могат да видят нощния живот, района на ресторантите  от Тисио до Макрияни, и разходките в центъра на един град, който е “downright fun”. 

По повод на Световния ден на туризма, в ръце с последния пътеводител Lonely Planet  от март тази година, проследихме стъпка по стъпка маршрутите за един уикенд. И научихме много.

 

Синтагма-Калимармаро през градините 

Маршрутът започва от Акведукта на Пизистрат. Ако не знаете къде се намира, значи никога не сте хвърляли дори един поглед  наляво от изхода на метрото на площад Синтагма . Пресича Националната градина и Запио, където е било олимпийското село по време на първите олимпийски игри, и свършва след детската площадка на Запио, при изхода на Стадион Панатинайкон.  И това без да минете по нито един булевард.

Паметникът на Лизикрат срещу Фенерът на Диоген

В Плака спираме на паметника на Лизикрат, който повечето атиняни наричат Фенера на Диоген  (по византийското му име)  и който е съответният "Оскар на античния свят", т.е. наградата, давана на спонсора на най-доброто представление в Театър на Дионис. Първият известен паметник в света с коринтски капители в един момент  е включен в един манастир на френски капуцини, където Лорд Байрон написва известното си произведение "Чайлд Харолд" през  1810-11. Манастирът е разрушен от пожар през 1890 г.

 

Анафиотика 

От Фенера на Диоген пътешествието следва малките улички Стратонос и Епимениду, за да свърши в църквичката "Свети Георги на скалите", където е входът на Анафиотика. Малкият приятен квартал с бели къщички, сини прозорци дворове с цветя взема името си от преселниците-майстори  от остров Анафи, които дошли от малкия остров на Егейско море в Атина, за да строят двореца на краля след обявяването на независимостта.

 

Университети, стари и нови

Следвайки изрисуваните на ръка табели, които показват към Акропола от Анафиотика стигате до малката църква "Свети Симеон" . Това не е улица без изход-продължете и ще стигнете до стария университет, във впечатляваща сграда, построена от венецианците в цвят охра. По време на османската власт тук е имало канцеларии, а от 1837 до 1841 г. е бил първият университет на освободена Атина- докато датският архитект Christian Hansen проектира величествената неокласическа сграда на Университета, завършена през 1864 г.  Говорейки за улица Панепистимиу (Университетска), сградата на Академията, която допълва прочутата неокласическа трилогия (заедно с Университета и Националната библиотека) е проектирана от брата на Хансен, Теофил, и е завършена през 1885 г. Йонийските колони на входа са точно копие на източния вход на Ерехтейона.

Какъв е бил Нумизматичният музей, преди да стане музей?

Оставайки за малко на Панепистимиу, сядаме на масичка за кафе в прекрасната градина на Нумизматичния музей, който се намира също в една фантастична неокласическа сграда Илиу Мелатрон, Преди да подслони колекцията от  400 000 монети от антична Гърция и Византия, тя е била дом на археолога Хенрих Шлиман.

 
Атина на два века

Питали ли сте се как е изглеждала Атина преди 1842 г.? Или по-рано, преди венецианската катастрофа през 1687 г.? Отговорите се намират в един забележителен макет и една гигантска картина. И двете ще ги видите в Музея на Атина, който се намира в двореца, където живее крал Отон до 1846 г.


И малко от Османската империя

Мястото, за което никой не може да каже със сигурност дали е Плака и Монастираки, около Аеридес (Кулата на ветровете),  е препълнено с обекти от Османската империя, които остаряват по неособено очарователен начин зад порти с тежки катинари, тъй като  Министерството на културата  се опитва да ги забрави и може би се надява сами да се срутят. Характерен пример е Фетийе Джамия на Римската агора. Рядко изключение от правилото са турските бани от 17 век, до Кулата на ветровете, които могат да бъдат посещавани.

Адриан и неговата Атина 

Категории: Атина забележителности Плака Монастираки Анафиотика Панатинайкон
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus