Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атина - град на контрастите

19 Юни 2010 / 22:06:53  Емануела Карастоянова
1660 прочитания

Атина може много. Да е шумна, да е тиха, да е щастлива или нещастна, да е добра или неразумна и  с предубеждения.  Атина може да е глуха за молбите на своите жители.  А може и да изпълнява някои скирити желания точно когато хората най-малко очакват. Атина е град на контрастите и противоречията. Град, в който традицията и съвремието правят смешен опит да си подадат ръка. Град, в който плавният преход в процеса на промените е непознат. Град, в който мярка няма. Поне досега.

Както може да се очаква контрастът е станал вдъхновение на не един фотографски обектив. Винаги обаче е съществувал въпросът: „ Как да свържем миналото с настоящето в снимка?” Струва ми се един доста интересен отговор дава  талантливият  фотограф Сократис Сократус, който през 2009 година представи Гърция по време на 53-то Международно изложение на съвременното изкуство във  Венеция. От 1.06. до 30.06 в  музей Бенакис в Атина младият творец  представя първата си изложба посветена на гръцката столицата. Истината е, че концепцията на  фотографиите е нестандартна, но постигнатият ефект  е изненадващ. Авторът е свързал снимките си в огромен пъзъл на две стени, на които по неочаквано достоверен начин е предаден пулса на деня. Картините на Сократус са съвсем „сурови”,  без преструвка и спонтанни. Окото му е толкова проницателно, че събаря всички стени между обекта и обектива. Снимките  не са репортажни, а лични и образуват един календар на Атина от последните десетилетия. Тук са запечатани многобройни  моменти от живота на града. От еуфорията на Олимпийските игри до ден днешен.

Пъзъла съставят портрети на познати и непознати хора, а също и на известни личности  посетили  града и оставили своя отпечатък в него. Град и хора, които се „разсъбличат” пред обектива на фотографа. Сократус  улавя моменти и зумира съвременни политически и социологически проблеми. Щастие, радост и празнично настроение се преплитат с болка и травма, в една мозайка, която много точно отразява живота на Атина.

Тук са изоставените ъгли на града, до които не всички погледи стигат. Тук е и „градът- гето” със  сляпа агресия и безработица.  Жители и националности са оставили и всеки един ден продължават да оставят своите отпечатъци в битието на Атина.

 

Музей Бенакис, ул.Пиреос 138

Тел. 210 34 53 111

Категории: Атина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus