Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Аспектите между планетите – как да ги анализираме. Елементи на хороскопа – част 3

23 Юли 2010 / 13:07:04  GRReporter
12956 прочитания

Автор: Гали

 

В тази статия ще дам основни насоки за анализирането на аспектите между различните планети. Вече посочих базата, върху която трябва да се надгражда този анализ:

Преди да обърнем внимание какъв точно е аспектът, трябва да отчетем следните параметри:

1. Кои са планетите, които участват в него

2. Какви „задачи” имат тези планети; какво ни „обещават”.

В своя Тетрабиблос Птолемей не споменава нищо по въпроса за това как се спогаждат планетите, когато влязат във взаимоотношения помежду си, или другояче казано, когато са в аспект.

Представете си двама души, които сами по себе си имат определени характеристики. И какво се случва, когато нещо ги събере заедно – те изграждат помежду си или инстинктивна симпатия, или антипатия, или просто са безразлични един към друг.

По подобен начин планетите може да се „харесват”. А може и да не се харесват или пък да са безразлични една към друга.

Навсякъде се дава информация относно естествената природа и значение на дадена планета, извлечена на база астрономически факти (вж. статията за Планетите)

Сатурн например се описва като планетата, която дава ограниченията, задържането, препятствията. Негово основно качество е да изстудява и изсушава. Всичко това се отдава на астрономическия факт, че Сатурн е най-отдалечен от Слънцето и Земята, символично слага границата на слънчевата система (видимата граница, защото Сатурн е последната видима с просто око планета) . Поради тази отдалеченост до него достигат най-малко слънчева топлина и влага от земята.

На база горепосочената качествена квалификация, се прави разделяне на две групи:

• планети, които творят добро (бенефици)

• планети, които творят зло (малефици).

Принципът за това разделяне произтича от факта, че планетите, които носят качества „сух и хладен” вредят на живота и живите същества, а планетите с качество „влажен и топъл” го поддържат – живота.

Това е съвсем условно разделение и НЕ трябва да се приема буквално. Животът е многообразен и нищо не съществува само като черно и бяло. Когато се борави с тези две категории, задължително присъства и въпроса: „За какво е добър и за какво е лош?”. Една планета не е просто така „зла и разрушителна”. Тя е такава за нещо конкретно. Тя е способна да разруши нещо. Същото важи и за „добротата”. Към какво и кого е насочена? С други думи – какви са „задачите” на дадена планета. Как се определят те, е един от най-важните етапи в астрологията.

Планетите „злотворци” могат да бъдат един от позитивните показатели в хороскопа, защото те може да имат задача да разрушават негативните показатели. По аналогичен начин планетите „добротворци” могат да функционират негативно – просто се грижат великолепно и вливат много енергия да поддържат постоянно негативните показатели, ако отговарят за тях в хороскопа. Това е нещо много просто и същевременно една от най-трудните за схващане концепции в астрологията.

Така Слънцето, Венера и Юпитер се поставят в категория бенефици. Марс и Сатурн – категория малефици. Меркурий може да бъде и двете. Това зависи от статуса му и от планетите, с които се свързва.

За Луната се прилага условието растяща / не растяща. Счита се, че когато Луната нараства тя акумулира сила (топлина от Слънцето) и влияе благотворно. А когато намалява, губи сили и влияе по-неблаготворно.

Със Слънцето ситуацията е малко особена. Макар да не е възможно да го отнесем към планетите с естествена наклонност „малефик”, в определени случаи, то влияе като такъв. Всички знаят какво се случва, когато в най-горещите летни дни Слънцето грее с всички сили. Способно е да изгори всичко, което попадне под пряката му светлина.

Дотук добре. Но планетите не са сами за себе си. Те са принудени да „съжителстват” заедно. Също като хората. Тук се намесва една категория, наречена „Планетно приятелство/вражда/неутралитет”. За тази категория рядко се споменава. И аз не знам защо.

В индийска астрология едно от най-очарователните неща е това, че те възприемат планетите като живи човешки същества. Приписват им човешки атрибути. В западна астрология това е присъствало до някакъв исторически момент, но след това е било постепенно забравено.

Какво би се случило ако двама приятели са поставени в ситуация, в която имат противоречие? Ще се конфронтират, но въпреки това ще запазят добрия тон помежду си и няма да си причинят неприятности. Ето това се случва, когато две планети, които по природа са приятелски настроени една към друга, са поставени в напрегнат, дисхармоничен аспект. От напрежението помежду им се създава нещо ново, има някаква промяна. Но инстинктивно те няма да си навредят, нямат да се ухапят твърде болезнено. Те умеят да функционират добре една с друга дори и в по-напрегнати ситуации.

Още по-добре когато две приятелски настроени планети са в хармоничен аспект. Те ще се подкрепят по най-добрия възможен начин.

Ако обаче две планети са враждебно настроени една към друга какво се случва?! Дори и при най-прекрасния хармоничен аспект те все пак функционират трудно една с друга.

 Тук ще дам класификацията за планетните отношения, която е съществувала при зараждането на астрологията и днес е запазена в индийска астрология.

Категории: Астроучилище астрология хороскопи планети бенефици малефици
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus