Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Архитектът, който промени образа на Гърция

12 Януари 2010 / 11:01:06  GRReporter
2581 прочитания

Ернст Зилер – архитектът на 500 сгради, сред които президентската резиденция, националния театър и кметството на остров Сирос, разчупва представите на елита в своето време за това как може да изглежда Гърция. Зилер успява да промени лицето на Атина като я разкрасява с разкошни сгради, за което е наречен „поетът на модернизма в класическата архитектура”.

Зилер е първият в Гърция, който инсталира в сградите системи за техническо проветряване и централно отопление, заменя дървените капенци по витрините на магазините в Атина със спускащи се рола и украсява сградите с излеяни от желязо парапети с елементи вдъхновени от гръцката митология.

Младият архитект от саксонски произход пристистига в Атина едва на 24-годишна възраст. Първоначално той е изпратен в Гърция, за да надзирава строежа на внушителната сграда на Атинската Академия по планове на неговия датски работодател Теофилос Хансен. Ернст Зилер бързо успява да се включи в светския живот на града и става желан гост в салоните на аристокрацията. Но той не се поколебава да се изправи срещу големите интереси по негово време, което заплаща с уволнението си и своя фалит.

В негова чест Националната пинакотека организира изложба, която ще започне в края на месец март и ще продължи до септември. Изложбата ще разкаже не само за сградите, които са му дарили славата, но и за живота и делото на Зилер останали до момента в сянка. В залите на изложбата ще видим централния атински площад Кодзия с емблемната сграда Мела, Университета с Илион Мелатрон и други сгради построени в Атина, Пиргос, Егио. Те ще бъдат представени почти в естествен размер, а в задната им част посетителите ще разгледат оригиналните чертежи на Зилер представени от арх. Василис Колонас.

Атиняните обикват и приемат Зилер, защото тяхното око вече е привикнало към модерната архитектура донесена от баварците, разказва за вестник „Та Неа” директорката на пинакотеката Марина Ламбраки-Плака. „Но чертежите на Зилер оставят атиняните безмълвни. Те са елегантни и вплитат елементи от древногръцката архитектура комбинирани от византийски и паладийски – така както ренесансовите творци възприемат и преоткриват древността.»

Освен най-известните сгради на архитекта – кметства, театри, пазари, дворове и дворци, на изложбата ще бъдат представени и чертежи на сгради, които не са били построени и идеи, които са останали нереализирани като превръщането на хълма Ликавитос в градски парк с борова гора. 450-те експонати включват редки снимки, които показват фази от строежа на Академията – тогава, когато Зилер е бил съвсем млад архитект, както и писма, текстове и една кратка атобиография.

Категории: Актуално Изложба Ернесто Чилер архитектура
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus