Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Античният театър в Делфи отваря отново след 20 години прекъсване

15 Юли 2012 / 15:07:16  GRReporter
5658 прочитания

След 20 години мълчание античният театър в Делфи отваря врати със скромно театрално и музикално представление. Проявата, която ще се състои в събота, 21 юли, е организирана от Фестивала в Атина и Епидавър по инициатива на министерството на образованието и вероизповеданията, културата и спорта, за да вдъхне живот на древния театър и да покаже един от най-значимите паметници на древността.

«Посетих мястото и бях впечатлен от красотата му. Не вярвах на очите си», споделя директорът на Фестивала Йоргос Лукос първите си впечатления от античния театър в Делфи. Предложението да бъде организирано представление там намери «отзвук сред хората на изкуството, никой не отказа, никой не каза 'не мога'», подчертава Лукос. И така, откъси от древногръцки произведения («Персите» и «Агамемнон» на Есхил, «Херакъл» на Еврипид, и др.) и поезия ще изпълнят актьорите Янис Воядзис, Никос Каратанос, Елени Кокиду, Лидия Коньорду, Оля Лазариду, Мая Лимберопулу, Василис Папавасилиу, Рени Питаки и Мариса Триандафилиду. Освен това, същата вечер Нов гръцки квартет ще изпълни клавирния цикъл от пет пиеси „Огледала” на Морис Равел с участието на Леня Зафиропулу, сопрано, и «Кларинет квинтет» от Моцарт, с участието на Дионисис Граменос.

Бюджетът за възстановяването на театъра възлиза на 1,3 милиона евро (проектът е включен в Националната стратегическа референтна рамка), като вече е одобрено изпълнението на проучването.

«Най-силната страна на Гърция е културата. Културата ще ни спаси», заяви при представянето на проявата заместник-министърът на образованието и вероизповеданията, културата и спорта Костас Дзаварас.

«Отварянето на театъра носи дълбок символичен смисъл», посочи главният секретар на министерството Лина Мендони.

«Най-важното богатство на Гърция е културата. Можем да я изнасяме в цял свят. И не го казвам, движен от шовинизъм», подчерта актьорът Янис Воядзис. «Забравили сме културата, защото гледаме да преживеем, да оцелеем. За да живеем обаче трябва да храним и душата си. Да гледат на нас другите през очите на културата, а не като народ от фалирали бедняци», добави той.

Янис Воядзис и Йоргос Лукос

За актрисата Рени Питаки възстановяването на театъра представлява «приятна изненада». Тя ще изпълни част от «Птиците» на Аристофан, текст, който «ще ни накара да се замислим сега, когато сме като птици с подрязани крила и оскубана перушина», текст, който «ще повдигне духа ни».

Репертоарът, който ще бъде представен, е подбран от самите актьори. Поради местоположението на театъра е имало технически проблеми, свързани с това как ще бъдат транспортирани например музикалните инструменти.

«Проявата ще бъде реализирана във вид на пърформанс, тъй като актьорите ще имат на разположение само два дни за репетиции», обясни Йоргос Лукос.

1992

Последното представление в античния театър в Делфи, преди да започнат възстановителните работи, е осъществено през 1992 и представлява тържествена музикална проява по повод навършването на 100 години от началото на разкопките на Френската археологична школа на територията на Делфи.

 

 

Категории: Делфи античен театър представление Моцарт Морис Равел древногръцки трагедии
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus