Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Александър Македонски в рок настроение, граничещо с кича

17 Октомври 2014 / 17:10:37  GRReporter
1001 прочитания

В опит да се обърне за първи път към международната публика и гърците в чужбина чрез едно световно турне Държавният театър на северна Гърция поставя музикално-театралната супер-продукция «Alexander the Great. Rock opera», по музика на Константинос Атиридис, който е и сърежисьор заедно с Янис Вурос, а автор на либретото е Alexandra Charanis.

Двучасовото представление ще бъде представено с надписи на английски език в Кралския театър в Солун от 23 до 26 октомври, в 21.00 ч. Впоследствие на 29 и 30 октомври ще има още две представления за социално слаби групи от населението с вход свободен. Следващите представления ще бъдат в Дома на Музиката в Атина на 27 и 28 февруари и на 1 май.

Кой в действителност е бил Александър Македонски?

Заобиколен от десетчленен оркестър и трупа от 30 актьори, певци и танцьори, Димитрис Тиктопулос играе ролята на великия военачалник, който едва на 33 години е успял да завладее по-голямата част от тогавашния свят. Историята започва на остров Самотраки, една година преди раждането на Александър, където по време на Бакхическите мистерии за първи път се срещат майка му Олимпия и царят на Македония Филип II, и завършва със смъртта на Александър 33 години по-късно.

Кой обаче е бил в действителност този човек, който променя историята и оказва влияние върху културата на милиони хора? Наистина колко неща знаем за живота му? Операта има за цел чрез съвременната музика и звук да ни доближи до динамичната личност, мечтата и човешката природа на Александър Македонски.

Многообещаващо представление

Художественият директор на Държавния театър на северна Гърция и сърежисьор на постановката Янис Вурос отбелязва: «Миналата година през лятото гледах една рок опера на тема живота на Александър Македонски. Бях впечатлен както от концепцията, така и от чудесната музика. Може би за първи път гръцки творец се заема с едва толкова амбициозна задача, в едно представление с изключителни перспективи. Коментарите на критиците в печата бяха възторжени. И така се роди идеята да направя нова пиеса, която да бъде поставена от Държавния театър на северна Гърция. Няма съмнение, че с подкрепата на една толкова голяма институция като Държавния театър, с едно ново либрето и отлична от естетическа и техническа гледна точка продукция, ще постигнем едно многообещаващо представление, съдържащо всички елементи и предспоставки да се превърне в световен хит».

Допълнителна информация

Кралски театър: площада на Бялата кула, Солун, тел.: 0030 2315 200200. Цени на билетите: ложа: 100 евро, партер: 50, 30 евро, балкон: 20 евро. Предварителна продажба: касите на Държавния театър на северна Гърция.

 

 

 

Категории: рок опера Александър Македонски Alexander the Great Държавен театър на северна Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus