Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ако Червената армия не беше окупирала България, страната щеше да сподели съдбата на Гърция след Втората световна война

12 Септември 2014 / 07:09:29  GRReporter
6809 прочитания

Полина Спартянова
    Когато започва настъплението на Червената армия в Източна Европа през 1944, СССР обявява война на България на 5-ти септември. Три дни по-късно българското правителство иска примирие, но е свалено от власт с военен преврат на 9-ти септември и България попада под съветска окупация. Днес, 70 години след окупацията на Червената армия, се срещнахме с доцент Михаил Груев, който е ръководител на катедрата „История на България” в Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, за да разберем малко повече за последиците от завладяването на българските територии от комунистическата власт. Доцент Груев  преподава Съвременна българска история, като през годините специализира в теми като тоталитарния режим и обществото и историческа антропология.
    С какви мотиви нахлува Червената армия в България?
    По това време Червената армия гони германските войски до Берлин и по този начин прекосява по-голямата част от Европа. България е съюзник на Третия райх от 1941 и това продължава почти до навлизането на Червената армия в нейната територия. Едва на 26-ти август 1944 правителството на Иван Багрянов обявява неутралитет, въпреки че страната не напуска официално Тристранния пакт. По този начин министър-председателят се опитва да даде възможност на германските войски да се изтеглят от страната, за да не би територията й да се превърне в арена на епичния сблъсък между двете вражески сили. Съветското правителство не смята, че това е искрен неутралитет и за него България продължава да поддържа германците по този начин. Това е и основният аргумент, с който СССР обявява война на българската държава на 5-ти септември.
    Като цяло политиката на българските правителства по това време е била за невъвличане на България в този световен конфликт и поради тази причина страната не изпраща войски на Източния фронт. Българската държава обявява символична война на Англия и САЩ, но със започването на бомбардировките на територията й от вражеските самолети се оказва, че тя не е толкова символична.
    По време на окупацията на Червената армия в България имало ли е грабежи и изнасилвания на територията на страната, както в останалите окупирани държави?
    Инструкцията, която съветските войски – в частност Трети украински полк – получават, е че влизат в неприятелска страна. Но в действителност се държат много по-прилично в сравнение с Германия или останалите съюзници на Райха. Има случаи на груби хулигански прояви, но е факт, че съветската комендатура се опитва да предотврати тези случаи като разстрелва заловените в подобни прояви. Много характерно за окупацията на Червената армия в България са масовите напивания на съветските войници и такива са и впечатленията на българите, които са били принудени да съжителстват заедно с тях. В Бургас има случай например, при който близо сто души от съветската войска се натравят от напиване с некачествен алкохол, но това не се съобщава на близките им поради най-различни съображения. Било им е съобщавано, че въпросните войници са загинали при изпълняването на техния граждански дълг. Разказвам този случай, за да илюстрирам взаимоотношенията между Червената армия и местното население и характера на съветската окупация на България.
    Има ли данни за това колко е струвала на българската държава окупацията на Червената армия?
    Окупацията на Червената армия официално продължава три години – от септември 1944 до декември 1947. В историографията липсват сериозни изследвания за това колко струва съветската окупация на България, но има едно проучване, според което издръжката на армията в тези три години е струвала 133 милиарда лева на държавата – това е задължение на българската страна по силата на съглашението за примирие. Въпросът обаче е какво се крие зад тези 133 милиарда, тъй като по това време инфлацията е била изключително силна и българската валута е била нестабилна. Трудно е да се установи цялостната цена на съветската окупация в България, тъй като страната предоставя железниците си, водните си съдове, летищата и цялата инфраструктура, с която разполага, пак по силата на съглашението за примирие, се е използвала абсолютно безвъзмездно от Съветския съюз.
    Според Вас кой има по-голяма заслуга за установяване на комунистическия режим в България: Червената армия или партизанското движение?
    Разбира се, че Червената армия. Партизаните са едно събирателно понятие, тъй като в него се има целия въоръжен човешки потенциал на нелегални дейци на комунистическата партия, които се борят за свалянето на властта. Те не наброяват повече от 7 000 души и по никакъв начин тази група хора не би могла самостоятелно да завземе властта. Редовната българска армия тогава е в условия на мобилизация и има численост около 300 хиляди души, като отделно има жандармерия и полицейски съединения, така че силите са несъизмерими. В този смисъл акцията на 9-ти септември става възможна, благодарение на съветската окупация, тъй като Червената армия започва да нахлува в страната още от предишния ден. Превратът се извършва първо в условия на неутралитет на софийската полиция, който е договорен предварително и второ в създалите се обстоятелства около разпадащата се стара държавна машина в резултат на започналата съветска окупация на страната.

Категории: девети септември военен преврат Червена армия партизани геополитика Велики сили доктрината Труман
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus