Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Афродита – вечният извор на вдъхновение

14 Януари 2013 / 22:01:27  Анастасия Балездрова
3156 прочитания

Афродита - вечният символ на красотата, женствеността и любовта е вдъхновила хиляди творци. Възпята в химните на Омир, изобразена в най-значимите творби на художници от различни течения тя продължава да е извор на вдъхновение и за съвременните творци.

Доказателство за това е новата изложба на Музея на гръцкото народно изкуство със заглавие: „Афродита 2012: Свещени и скверни пречиствания”. Според организаторите изложбата е едно предизвикателство към посетителите да преосмислят човешкото и социалното тяло в днешната епоха.

Над 50 артисти от Гърция и чужбина пресъздават перипетиите на човешкото тяло в историческия му път, подложено на различно напрежение и натиск. Тръгвайки от древната красота, те представят своя творчески поглед и възприятие и показват как любовните страсти правят по-вълнуващ житейския ни пробег.

Картини, фотоси, литературни вечери, в които ще бъдат представени творби на писатели и поети от световен мащаб, музикални, театрални и танцови прояви ще изпълнят съботните и неделните дни до 30 април.

За любителите на киното са предвидени кинопрожекции в Гръцката национална филмотека.Там ще се прожектират 7 гръцки и 7 чуждестранни филми, сред които „Малки Афродити” на Никос Кундурос, „Троянки” на Михалис Какоянис, „Крилете на любовта” на Вим Вендерс, „И бог създаде жената” на Роже Вадим и „Медея” на Ларс фон Триер.

Изложбата се организира по повод ротационното председателство на Кипър в Европейския съюз. Според митологията Афродита се е родила от пяната на вълна, излязла на морския бряг до град Пафос.

„Изложбата се провежда в една от сградите на музея – „Банята на ветровете”. Останалата от османското владичество сграда е била действаща публична баня до 1960. През 1990 е възстановена и действа като музей”, разказа за GRReporter директорката на музея Елена Мелиди.

Много от творците заявиха, че освен основната тема – Афродита, помещението, в което ще бъде представена изложбата е не по-малко вдъхновяващо, „понеже символизира пречистването на тялото и душата. Тук оставяме старото си „аз” и си отиваме с новото”.

По време на музикалните представления ще бъдат представени мелодии от древността до епохата на барока, тангото, съвременната музика, както и традиционни песни и жанрове.

„Банята на ветровете” се намира в квартал Плака, в подножието на Акропола, ул. Киристу 8. Може да бъде разгледана всеки ден от 08:00 – 15:00 с изключение на вторник. За точните часове на музикалните и театралните прояви се консултирайте с електронните страници: www.melt.gr и http://aphrodite-project.eu .

Категории: Изобразително изкуствоЛитератураМузикаТанцТеатърКино изложба Афродита Баня на ветровете
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus