Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

500 млади творци говорят за съвместното съществуване

15 Октомври 2011 / 18:10:54  GRReporter
1962 прочитания

25 години след Биеналето на младите художници от Европа и Средиземноморието, Солун търси един нов изненадващ поглед към културата. През 1986 г. театърът “Василико” бе изцяло обновен и възобнови дейността си, макар и импровизирано. Складовете на пристанището отвориха, градът се разшири към морето и музиката изпълни площадите.

Днес 15-то Биенале на младежите от Европа и Средиземноморието е събитие, което привлича младите хора в Солун – като творци и публика – и превръща всяка вечер познати и по-малко познати места в люлки на творческото съзидание. Възраждането на Биеналето не бе лесна задача, но крие значим символизъм.

"Посланието е, че смяната в управлението на общината след 25 години носи нов полъх и в културата. Биеналето е тъкмо това, което бе нужно, за да се отбележи тази промяна. Нашата задача бе с малко средства да докараме публика и пари в града, проявата да е значима и да се фокусира върху творците", казва зам.-кметът по въпросите на културата Спирос Пенгас. Организацията е поета от Главния секретариат на новото поколение и Международната асоциация за Биенале на младите творци от Европа и Средиземноморието, в сътрудничество с община Солун, Македонския музей за съвременно изкуство, Солунския университет “Аристотел” и Пристанището в Солун.

"Установихме, че с малко пари и много работа можем чрез Биеналето да постигнем значителен резултат за културния профил на града, със също толкова значим финансов отзвук", отбелязва главният секретар на Новото поколение Янос Ливанос.

На въпроса "Съвместно съществуване?/Symbiosis", - който постави като тема на Биеналето ръководителят на Факултета по архитектура на Солунския университет Йоргос Папакостас, архитект и на Биеналето от 1986 г. – са приканени да отговорят до 6 ноември 500 млади творци, от 18 до 30 години, от 26 различни страни.

Същевременно те ще имат възможност да обсъдят отново понятието съвместно съществуване и да отхвърлят изолирането на социални групи, като емигрантите, хората в неравностойно положение и др. "Завръщането на Биеналето беше едно предизвикателство и за организаторите и за гражданите, които се чувстват удовлетворени, защото градът им реши да инвестира в младежкото творчество и да представи едно културно събитие, пръснато на различни места, а не концентрирано на едно място. В същото време то изпраща посланието, че в този град има хора, които творят, но и такива, които се наслаждават на тези творения", казва художественият директор на 15-то Биенале Христос Савидис.

Основната и паралелна програма включват над 20 прояви, които ще се проведат на различни места, заемайки 10.000 кв. м. изложбена площ, като по този начин ще бъде избегнато типичното, статично изложбено представяне, и ще предложат нов, различен прочит на творбите на младите автори.

Младежкото творчество се представя посредством изобразителното изкуство, приложните изкуства, архитектурата, дизайна, модата, дейности на публични места и гастрономията. Някои от проявите ще се проведат на пристанището, други на площад “Аристотелус”, в района на Валаориту и в триъгълника Бялата кула – Кметството – Музеите.

Културен комплекс в бивш хотел с лоша репутация

Един от най-интересните проекти на 15-то Биенале на младите творци е този, който ще бъде представен в хотел “Аристон”, който не функционира от 6 години, като беше един от хотелите с лоша репутация в района на Вардарис.

Тулс Мисирлоглу, специалист по история на изкуството, “взел” хотела от собственика му и го превърнал в културен комплекс.

Много художници влизат в хотела не като клиенти, а като творци, и разполагат произведенията и инсталациите си в стаите. Освен това на 4-ия етаж всяка вечер в 21.00 ч. група младежи от Гърция, Турция, Германия, и други страни, представят един оригинален интерактивен пърформанс със заглавие: "Hunt-a mind game?". Зрителите са приканени да разкрият самоличността на една жена-наемател по следите, които е оставила. През цялата вечер пък в партера се провеждат концерти, танцови представления, провеждат се беседи и презентации.

"Много е важно, че един бивш хотел с лоша репутация, в един малко съмнителен район, е включен в Биеналето и жителите му се радват на проявите и искат те да не спират", разказва г-н Мисирлоглу.

FOOD FESTIVAL

Млади майстори готвачи готвят в пристанището

Завесата на 15-то Биенале на младите творци от Европа и Средиземноморието ще бъде спусната на 6 ноември, но на този ден ще започне друга значима проява, организирана от община Солун - Food Festival.

От 4 до 6 ноември в пристанището изявени млади майстори готвачи от средиземноморските страни ще приготвят вкусни блюда, ще разкажат за кухнята на тяхната родина, ще експериментират със съставки, които ще открият в Солун. Събитието е част от гастрономичната секция на Биеналето и по този повод общината открива Фестивала на гастрономията, като целта е той да се превърне в традиция за града. Фестивалът ще продължи до 6 декември.

Главните цели на проявата са както търсенето на гастрономическата идентичност на града, за която толкова много е писано и говорено, но и творческото участие на професионалисти и любители, които творят на сходни полета, а така също и издигането на Солун като водеща гастрономическа дестинация за гръцки и чуждестранни посетители.

 

 

Категории: 15 Биенале на младите творци от Европа и Средиземноморието Солун FOOD FESTIVAL
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus