Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

20 години без Мелина Меркури

03 Март 2014 / 12:03:05  GRReporter
2134 прочитания

От лятото на 1989 до пролетта на 1990 ПАСОК губи три изборни битки поред и властта преминава в ръцете на Константинос Мицотакис. На заседанието на Централната комисия, както и на безброй партийни срещи висшите кадри на партията анализират причините за загубата . Обяснението, което обаче остава в историята, е това, дадено на един обед от Мелина Меркури към основателя на ПАСОК: Андреас, вече не ни харесват!

Това не е повърхностният подход на актриса, а прозрението на опитен политик и  важи колкото всички останали многостранични  теории на партийните ръководители от епохата.


Мелина влиза в политиката сравнително късно. Но идва със същата страст, с която прави всичко, затова е толкова резултатна . Тя по същество е първият и единствен министър на културата, оставил след себе си нещо материално : в театъра и киното, при книгите ,  в археологическите обекти , в популяризирането на гръцката култура и светоглед . Успява просто защото тя е Мелина и пренася в страстта си на артист, за да постигне желанията и целите си. Единственият човек, който я побеждава в политически избори е Андонис Трицис в общинските избори през 1990. В отрицателния  в тази епоха климат за ПАСОК той надделява като кандидат на Нова Демокрация  и става кмет на Атина.

Въпреки това, Мелина като политик има уникални качества. Има рекорд  като най-дългогодишния  министър на културата на всички времена: получава портфейла през октомври 1981 и напуска на 6 март 1994  с последния  си дъх - първата жена, погребана в Гърция с почести като за действащ премиер.

Макар че е член на Централната комисия, много хора в ПАСОК се дразнят от неконвенционалния й подход и не я смятат за политик, а за  звезда, която се занимава между другото и с ПАСОК . Въпреки това, тя пише в политиката история, която никой друг не би могъл. Не само в периода след 1981- период, лек за властта, но и в трудни периоди на дейността й срещу хунтата. Никой друг в политиката не символизира едновременно войнственото отношение, елинизма и културата, както жената, която международната преса  нарича „Последната гръцка богиня”.

Дъщеря на депутата Стаматис Меркурис и внучка на кмета на Атина Спирос Меркурис , тя получава политическото си кръщение късно- през април 1967 Манос Хадзидакис й се обажда в Америка, където пее на Бродуей, за да й съобщи за налагането на диктатурата.

Без да се консултира с нито една политическа партия - тя наистина не е в отношения с никого - събира американските медии и прави изявление срещу хунтата.

Като наказание полковниците я лишават от гръцки гражданство - или поне така си мислят. „Родена съм гъркиня и ще умра като гъркиня, а Патакос е роден  фашист и ще умре фашист”, е нейният отговор.

Следва активна дейност срещу диктатурата. Андреас Папандреу, Микис Теодоракис и Мелина са най- известните гърци, участници в съпротивата  в международен план. Обикаля Европа и Америка, застава начело на демонстрации  и гладни стачки , организира концерти , пее, изнася огнени речи по време на събития и се среща с политически лидери с едно телефонно обаждане. Нейното присъствие е достатъчно, за да събере вниманието на медиите във всяка страна, но в същото време това я прави мишена на хунтата , която се опитва най-малко три пъти да я убие.

През тези години се създава личната връзка с Андреас Папандреу, която я превръща най-вероятно в единствения човек, който не е имал трудности да му се „опъне” за всичко. За решенията му, сътрудниците му и жените му, за партията и изборите. Тя е до края единственият човек, който не го дразни, дори ако натиска  там, където боли: в правото му да определи, като основател на партията, правилата на играта за всички останали.

Например през есента на 1990 след здравословен проблем който го принуждава да остане дълго в болницата, в ПАСОК търсят човек, който ще заеме мястото на секретар на Централната комисия вместо Акис Цохадзопулос, предложен от Андреас Папандреу. Никой не се осмелява да каже на Папандреу да не настоява. Мелина го посещава и му съобщава „Ако предложиш Акис, ние ще предложим Параскевас Авгеринос”. Той я пита „Кои сте вие?”, но не предприема действия срещу нея. Сътресенията във властта никога не я засягат и връзката им си остава стабилна.

Мелина свободно обсъжда с него и семейни въпроси. Тя съветва Димитра Лиани „Момиче, ако го обичаш, вземай го и тръгвайте”. По-късно, заради Андреас, се опитва да създаде нов социален кръг около него и новата му съпруга, която въпреки всичко я възприема като враг.

През 1974 Мелина се връща в Атина едновременно с Папандреу, включва се от първия миг в ПАСОК и става кандидат-депутат в Пирея. „Аз, една атинянка, в Пирея?” пита го тя. „Ти направи Пирея известен с песента „Децата на Пирея” и те обожават” й казва той, за да я убеди. Губи изборите заради 30 гласа. През 1977 и 1981 влиза в парламента.

 

 

Категории: Мелина Меркури Андреас Папандреуминистър на културата ПАСОК
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus