Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

15 събития в Солун, които не бива да пропуснете през 2016

29 Януари 2016 / 17:01:51  GRReporter
3392 прочитания

На своето редовно заседание, проведено на 25 януари, Общинският съвет на град Солун одобри списъка с културни събития, които предвижда да осъществи през 2016.

Заместник-кметът по въпросите на културата, образованието и спорта Ели Хрисиду посочи в своя доклад, че ще бъдат запазени институционализираните събития, а някои от тях ще бъдат разширени към нови обществени групи, както и че ще бъдат създадени нови културни мероприятия. «През 2016 продължаваме неотклонно към съчетаването на културата с творческата икономика», заяви Ели Хрисиду.

По-конкретно, програмата със събития за 2016 в Солун е следната:

1.«Открита сцена – театрални гласове на града» / март-април

За пета поредна година в Общинския театър „Анетон” ще се проведе Фестивалът под надслов «Открита сцена – театрални гласове на града», предлагайки възможността на солунските театрални трупи да представят своя продукция по избор. Община Солун предоставя безвъзмездно сградата и персонала, работещ в Общинския театър „Анетон”, на трупите, които ще бъдат избрани след открита покана.

2.«Нощуване в музея» (за възрастни)

Тази година за първи път се планира подобно събитие и за възрастни, основано на вече утвърдената проява за деца. По-конкретно музеите в града ще отворят врати и за възрастните си приятели, следвайки особено успешния пример на подобни институции в чужбина.

Така и на възрастните ще бъде дадена възможност да пренощуват в музеите, да гледат образователни програми и да се срещнат отблизо с културния живот и наследство, съхранявани в солунските музеи.

3.«Недели в „Анетон”» / март-април

За трета поредна година Общинският театър „Анетон” ще посрещне децата на града, с участието и на техните родители, в една поредица от събития, чиято цел е забавлението и обучението посредством интерактивни игри, експериментални дейности и арт ателиета.

Всички дейности ще се ръководят от професионалисти с дългогодишен опит в мероприятията за деца.

4. «IN-EDIT»: Фестивал на музикалните филми / април

Това е един от най-големите Фестивали за музикални филми в света, провеждан на два континента. Тази година Солун има амбицията да стане представител на организацията в Югоизточна Европа.

По време на фестивала ще се прожектират музикални филми в кино „Олимбион”, ще има музикални събития и ателиета.

5. «Европейски детски фестивал» / май

За трета поредна година ще се проведе Европейски детски фестивал, който ще включва концерти, художествени събития, четене на приказки, представления на кукления театър, ателиета за театър и изобразително изкуство, прожектиране на филми и показване на исторически паметници и забележителности в Солун.

Различното в този фестивал е участието на творци от различни европейски градове и градове, с които Солун е побратимен, заедно с гръцки творци.

6. «STAMP FESTIVAL» / юни

След първото си издание през 2015, преминало с голям успех, и тази година се планира провеждането на Творческата платформа за култура под надслов “Stamp”, която има двойна цел.

От една страна това е творческото експлоатиране на неизползвани досега градски пространства в Солун чрез създаването на нов културно-икономически модел за развитие, а от друга – насърчаването на творческата икономика на Солун чрез организирани културни прояви.

7. «Джаз Φестивал » / юни

За втора година Общинският театър „Кипос” („Градина”) ще приюти поредица от прояви под надслов “Джаз в Кипос”, като посрещне представители на съвременния джаз.

8. «Празници на открития театър» / юли

Тази година Празниците на открития театър навършват 33 години, превръщайки се вече в институция от културния календар на града.

Репертоарът на представленията започва от музикалния театър и съвременния прочит на древногръцката драма, и стига до произведения на съвременния театър и детските представления.

9. «REWORKS» / септември

Това е един авангарден музикален фестивал, утвърдил се през последните години с голям успех на музикалната сцена на града, тъй като се вслушва в събитията от днешния ден, но е обърнат и към бъдещия музикален хоризонт.

Категории: културни прояви Солун фестивали кино изкуство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus