Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

10-те най-големи археологически открития в Гърция през 2011

08 Януари 2012 / 20:01:20  GRReporter
3760 прочитания

Историята на древността е писана в продължение на векове, търсенето на доказателства за нея обаче не следва нито някакъв хронологичен ред, нито пък се подчинява на желанията на учените, които понякога може да се мъчат с години безуспешно в търсене на някаква находка, а друг път – когато съдбата е благосклонна – да я открият внезапно.

Във всеки случай обаче, финансовите проблеми ограничават периметъра на археологическите изследвания, а следователно и на резултатите, нещо, което не е тайна, че се случва през последните години. Все пак, въпреки тези ограничения през изминалата година бяха направени значими археологически открития в цяла Гърция, с находки, които биха могли да поддържат цели музеи. Това е едно огромно по своето богатство и значение дело, което разширява знанията ни за миналото, като в някои случаи променя досегашни теории. Гърция заема първо място в тази област, а доказателствата са представени по-долу.

Изборът на 10-те най-значими открития би могъл съвсем спокойно да бъде разширен на 20 или повече, затова и класацията не е направена по ред на значимост. Това ще направи задълбоченото изследване на откритията и времето.

1. Дървена фигурка на 2.500 години

Фигурка на жена, изработена от дърво преди 2.500 години и стигнала невредима до наши дни извадиха на бял свят археолозите в храма на Артемида във Враврона, източна Атика. Находката е впечатляваща, като се има предвид, че дървото много рядко се съхранява във времето, като и влажната почва на Враврона спомага за това. Ценната находка е открита по време на дейности по изграждането на  дренажен ров в археологическия обект. Заедно с изящната фигурка със сложна прическа бяха открити две дървени подметки на обувки, украсени с изящна дърворезба, дървени части от съдове, две бронзови огледала и други предмети, датирани от 5 век пр. Хр.

2. Минойско йероглифно писмо

Един четиристранен печат от тъмночервен яспис, върху който са издълбани елементи от минойското йероглифно писмо, засега представлява единствената находка на най-древната писменост на минойците от Западен Крит. Печатът е намерен в минойско светилище на връх Врисинас, на 858 м. надморска височина, заедно с над 800 човешки фигурки и много други оброчни предмети, датирани от 1900 до 1500 пр. Хр.

Разкопките продължават, но археолозите Ирис Дзахили и Елени Пападопулу смятат, че Врисинас е най-важният свещен връх в Западен Крит.

3. Ескорт в смъртта

Хора, погребани заобиколени от животните си. Находката е от Мавропиги в Еордия, където бе открито малко гробище от 6 в. пр. Хр. с погребани 11 души и 16 животни – коне, кучета, говеда и една свиня – разположени около човешките гробове. Особеното при това гробище, според ръководителя на разкопките д-р Георгия Карамитру-Ментесиди, се състои във факта, че този обичай се открива за първи път в района на Козани и Гревена.

Мъжете са погребани с железните си ножове и върхове на копия, а три жени носят бронзови обици и бронзови гривни на ръцете и краката.

4. Бог или император

Мраморна, малко по-голяма от естествен ръст, статуята, открита в Театъра на древния Епидавър идва от епохата на Римската империя, за да потвърди силата и значението на класическата скулптурна традиция през вековете. Става дума за изключително качествено копие на произведение от 4 в. пр. Хр. от работилницата на великия древен скулптор Поликлет, представляващо бог Хермес и обикнато толкова, че мнозина творци по-късно го повтарят. Предполага се, че копието е създадено през 2 в. сл. Хр., когато император Адриан посещава Епидавъра.

5. Най-древният европейски надпис

Това е най-древният надпис, открит на територията на Европа. Става въпрос за надпис върху глинена плочка на Линеар Б, създаден преди 3.500 години и открит в Иклена, Месиния, от археолога Михалис Козмопулос, който прави разкопки в един микенски дворец с огромни подпорни стени, стенописи и канализационна система.

Датирането на плочката много преди известните досега на учените, променя това, което знаем за употребата на Линеар Б и за разпространяването на писмеността.

6. Окото на Тутанкамон

Един малък, златен предмет, който представлява човешко око, идентично с окото от златната погребална маска на Тутанкамон, бе открит в погребална делва в некропола на древната Елефтерна на о-в Крит. В естествен размер и с характерното «египетско синьо» около него, носело се е като украшение на гърдите от някоя от трите жени в семейната гробница от 8-7 в. пр. Хр., както разказва ръководителят на разкопките проф. Никос Стамболидис. Дрехата на жената също е била украсена цялата със златни пластинки, а в същата делва сред другите предмети е имало едно голямо мънисто от прозрачен кварц, върху който бил гравиран кораб с квадратно платно, като тези, които плували по река Нил.

7. Семеен въпрос

Категории: археологически находки най-старият европейски надпис минойска цивилизация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus