Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

“Ксения” е гръцкият кандидат за чуждоезичен Оскар

03 Септември 2015 / 16:09:44  GRReporter
975 прочитания

Филмът „Ксения” («Xenia») впечатли публиката в киносалоните на Италия, Франция, Германия, Испания, Сърбия, Хърватия и Мексико, и получи хвалебствени отзиви от критиката. Скоро ще покори и киносалоните в Америка и Англия.

Решението „Ксения” да кандидатства в първия кръг от подбора на филми за 88-ите награди на Американската филмова академия бе взето от съответната комисия в министерството на културата.

До момента филмът на Панос Кутрас е участвал в над 30 фестивала в цял свят, сред които 67-ия Фестивал в Кан, 49-ия Фестивал в Карлови Вари, като е кандидатствал и за филмовата награда Lux 2014.

Пълнометражният филм на режисьора Панос Кутрас, който е автор и на сценария, разказва историята на Дани и брат му Одисеас, на 16 и 18 години, които след смъртта на майка си албанка, започват пътешествие от остров Крит до Солун. Тяхната цел е да открият баща си, който е грък, напуснал ги още когато са били деца. Чужденци в собствената си страна, те са решени да го убедят да ги припознае, за да получат гръцко гражданство, но и да участват в едно телевизионно шоу за таланти, което ще им осигури по-добър живот.

По време на церемонията за раздаването на 6-ите награди на Гръцката филмова академия създателите на „Ксения” заявиха, че няма да получат наградите си ако първо «не мине законът за гражданството на децата второ поколение».

„Ксения” спечели 6 награди, три от които за най-добър пълнометражен филм, за най-добра режисура и за най-добър сценарий. Панос Кутрас (режисьор и сценарист), Панайотис Евангелидис (сценарист), Елени Косифиду и Александра Босиу (продуценти) отказаха да приемат наградите изтъквайки горната причина

Режисьорът Панос Кутрас даде Голямата награда на четири деца, родени и израснали в Гърция, на които обаче не е дадено гръцко гражданство. 

 

 

Категории: Ксения Xenia филм награди Оскар Американската филмова академия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus