Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

По следите на гръцките "джихадисти" във Facebook

26 Ноември 2015 / 11:11:01  GRReporter
968 прочитания

Напоследък социалната мрежа Facebook се напълни с гръцки „джихадисти”, пише гръцкото издание „То вима”. Завладени от прекомерната публичност за кървавите действия на членовете на така наречената „Ислямска държава”, десетки гърци, някои от които са 12-годишни се представят за джихадисти. Те публикуват на профилите си обезглавявания на пленници от Джихади Джон и други снимки на бойци на „ислямския халифат”. В допълнение гръцките фенове на джихадистите имат десетки последователи, които ги поздравяват за това, че поддържат кървавата им дейност.

Изданието цитира източници от гръцката полиция, които посочват, че следят конкретните профили и публикации „за всеки случай”. „Заслужава си да бъдат проследени, но по-скоро от психиатри, защото и в миналото сме имали подобни случаи на „подражатели” и „почитатели”. Те са резултат на прекомерната публичност, която се дава на трагичните инциденти. В повечето случаи става дума за страховити онлайн демонстрации от хора, които се надъхват от доминиращите в медиите събития”. Те допълват, че във всички случаи следят подобни публикации, „особено някои от тях”.

В гръцкия Facebook има група в подкрепа на джихада, която е харесана от 18 души от Гърция. Някои от тях са гърци, а останалите – чужденци. Наличен е също профил на потребител с име „Никос К. (джихадист)” със снимката на екзекутора на „Ислямска държава” Джихади Джон, за когото се предполага, че вече е убит пред една от първите му жертви. Последното обновление на този профил е направено през август 2015 с публикуването и на други снимки от потресаващите действия на джихадистите.

Друг характерен профил е на самоопределил се като „джихадист със сърце” потребител. Той е допълнил към името и израза „Allahuakbar” (“Аллах е велик”), който джихадистите и други крайни ислямисти викат по време на своите нападения. „Джихадистът със сърце” е публикувал също снимки на бойци на „Ислямска държава”, но и на обгърнатата в пламъци Айфелова кула в Париж. В профила си е посочил, че е жител на Атина и има 49 виртуални приятели.

Интерес предизвиква още един гръцки профил на човек, който се представя като „черен джихадист” и е поставил снимка на млад и мургав мъж с къдрава коса, слънчеви очила и брада, държащ в ръцете си дълъг нож. От разследването станало ясно, че снимката е на египтянина Исмам Якен, бивш студент в университета в Кайро. Той занимал медиите в страната си след като решил да промени напълно своя живот и да стане един от бойците на „Ислямска държава”. Сред виртуалните приятели на гръцкия му почитател фигурират трима тийнейджъри.

Особеното в случая на „Никос К. (джихадиста), който според личната информация в профила му е жител на крайграничен гръцки град е, че е публикувал снимки на оръжия.

Не по-малко впечатлителен е фактът, че една „затворена група”, посветена на джихада е създадена от компания на 12 и 13-годишни деца. Едно от тях е поставило профилна снимка, на която е заснето да държи голяма карабина. 

Категории: Криминална хроника гръцка полиция гръцки джихадисти профили в социалните мрежи Ислямска държава
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus