Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ципрас – твърдоглав и неподготвен в Давос

22 Януари 2016 / 12:01:56  GRReporter
949 прочитания

Неубедителното представяне на гръцкия премиер Алексис Ципрас на световния икономически форум в Давос предизвика не особено приятни коментари в гръкия, но преди всичко в чуждестранния печат.

В статия със заглавие „Как Алексис Ципрас стана за смях в Давос”, германският всекидневник Die Welt посочва, че гръцкият премиер се е изложил с минималните си познания по икономика. В подзаглавието изданието критикува и решението му да се конфронтира с германския финансов министър Волфганг Шойбле, който обаче я отблъсна с опитна отбрана.

Авторът на статията посочва: „Ципрас не направи нищо, за да спечели доверие(…)Повтори битките от миналото и остави да се подразбере, че не разбира особено от икономика(…) Например не разбира фундаменталната връзка между конкурентността, заплатите и производителността (…) Той е просто един твърдоглав премиер, който не е разбрал сериозността на ситуацията (…) Затова и сметката, която получи бе подобна: Гръцките облигации скочиха до 10,4 на сто – най-високата стойност от август миналата година. Предишната вечер беше станал за смях, като заяви пред агенция Bloomberg, че гръцката икономика ще изуми света. Изненадата в Давос беше по-скоро негативна”.

В публикацията се подчертава също, че Алексис Ципрас е отправил отново призив за европейска солидарност, но „единственото нещо, което имаше предвид бяха повече пари за прекомерно задлъжнялата му страна”.

Представянето на гръцкия премиер беше в общ панел с финансовия министър на Германия и министър-председателите на Франция Мануел Валс и Холандия Марк Руте.

По време на дискусията Волфганг Шойбле се позова на споразумението между Гърция и нейните кредитори с думите „има договорености, които не се спазват”. Той завърши изказването си с израза „става дума за изпълнението, глупако” – метафора на основния лозунг от първата предизборна на кампания на Бил Клинтън в САЩ през 90-те години на 20-ти век: „It’s the economy, stupid”.

„Трябва да помагаме на всяка страна, която не може да реши проблемите си. Това направихме и във връзка с европейската криза (…) В Европа солидарността се изразява в това да правим каквото можем, за да стане тя по-силна. И това започва от спазването на споразуменията, които бяха постигнати с трудности(…) Ако искаме една по-силна Европа, трябва да спазваме това, за което сме се споразумели”, каза Шойбле и добави впечатлителния израз.

Въпреки че той не посочи изрично гръцкия премиер беше повече от ясно, че изразът беше насочен именно към него.

В края на дискусията Ципрас и Шойбле се поздравиха взаимно и размениха няколко думи. Според правителствени източници в Атина думите на германския финансов министър не са били насочени пряко към Алексис Ципрас и се приемат като „образен израз”.

Категории: Политика Световен икономически форум в Давос Алексис Ципрас Волфганг Шойбле става дума за изпълнението глупако
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus