Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Банда източвала банкови сметки на покойници

20 Декември 2014 / 16:12:43  GRReporter
1890 прочитания

Полицията на Атика разби банда, която с фалшиви документи на починали пенсионери изпразвала банковите им сметки. Шестима души са арестувани, още толкова се издирват. Арестите са осъществени в Мосхато, Атина, Амбелокипи, Коринтос, Каламата. Всички арестувани са гърци, на възраст 41-57 години. Издирваните  са на възраст 36-57 години, между тях е 49-годишен мъж, смятан за лидер на бандата.

Срещу арестуваните е повдигнато обвинение за създаване и участие в престъпна организация, измама и пряко участие в нея, фалшифициране на документи, нарушаване на законаза защита на личните данни и пране на пари.

Както става ясно от разследването, членовете на бандата от септември 2014 до момента са фалшифицирали карти за самоличност, пълномощни, сметки на организации и други подобни документи на починали лица, притежатели на банкови сметки с големи суми пари. След отивали в банките и с фалшивите документи теглели пари.

Измамниците предварително събирали информация за личните данни на пенсионерите от погребални агенции, общински архиви или от банки.

Установено е, че на 3.10.2014 и на 8.10.2014 един от арестуваните, на 56 години, съпроводен от 57-годишен негов съучастник, който се издирва, отишъл в банкови клонове в Халкида. Там показал фалшив документ за самоличност на починал през юли гръцки гражданин, както и фалшива сметка на държавна организация, и изтеглил 250 000 евро от сметката на починалия.

Друг от арестуваните, на 49 години, заедно с 45-годишен мъж, който се издирва, са ги чакали пред банката. Останалите членове на банката са успели да изтеглят 30 000 евро.

При разследването е установено, че лидер на бандата е 49-годишен мъж. Той е бил начело и на друга престъпна група, с подобна дейност, чиито членове са арестувани на 7 октомври 2014.

Арестуваните ще се явят пред първоинстанционния съд на Атина.

 

Категории: банда измама фалшификация опразване на сметки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus