Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Никос Диму – самотният полипрагмон

29 Септември 2015 / 16:09:35  Анастасия Балездрова
1583 прочитания

Гръцката дума „полипрагмон” обозначава човек, който прави много неща едновременно. Гръцкият писател,  публицист, фотограф, рекламен агент, радио и телевизионен журналист, напоследък блогър и вечен почитател на котките Никос Диму напълно се вмества в тази дефиниция.

Това е и заглавието на изложбата, посветена на неговия живот и творчеството му, която бе открита снощи в музея Бенаки в Атина и ще продължи до 8 ноември тази година.

„Всъщност никога не съм предполагал, че бих могъл да стана обект на изложба. Просто не е прието писателите,  дори ако те имат паралелни занимания като фотографията в моя случай, да бъдат излагани по подобен начин”, заяви писателят на откриването на изложбата.

Той разкри, че идеята за нея принадлежи изцяло на бившия директор на музея Бенаки Ангелос Деливориас. „Това, което се случи беше, че дарих част от архива си на музея, поради простата причина, че вкъщи не се побирахме и той, и аз. Деливориас го разгледа и каза, че тези неща трябва да бъдат видени от публиката. Тогава му отговорих: Добре, може и да го направим, когато навърша 80 години. И ето, че след 2 дни ще ги навърша и изложбата е факт”.

Така на втория етаж на модерната втора сграда на музея са изложени стихотворения на Никос Диму от ранната му детска възраст, дипломите му от Атинския колеж и университета в Мюнхен, първите преводи на чуждестранни автори, писма от частната му кореспонденция, издания на неговите книги, снимки, афиши на учредената от него рекламна компания и дори компютри, на които посетителите могат да прочетат някои от статиите му в електронното издание protagon.gr.

Неизменно погледите събира най-популярната книга на Диму „Нещастието да си грък”. Тя е преведена на осем езика, сред които и на български и е разпространена почти в целия свят. „Тя се превърна в бестселър в Германия. През първата година на появата ѝ на германския книжовен пазар бяха продадени 55 000 екземпляра. Беше обявена за „книга на годината” в Колумбия и Чили. Спечели награда в Испания. Така че спокойно може да бъде определена като световен бестселър”, заяви Никос Диму пред GRReporter.

А на въпроса ни на какво се дължи този голям интерес от страна толкова много и различни в мирогледа си хора, той отговори: „Според мен се дължи на това, че обрисува и разяснява характера на съвременния грък. На това, че описва трудността да бъдеш грък, да се движиш между миналото и настоящето, модерното и древното, Севера и Юга, Изтока и Запада. На стремежа на гърка да открие своя образ”.

Освен, че от 1979 пише непрекъснато в различни гръцки издания, Никос Диму е фотограф. Интересът му към фотографията датира от 1950. Той е автор на два фотографски албума, организирал е три самостоятелни фотографски изложби и е имал собствени фотографски рубрики в много списания.

 

На изложбата са представени фотоси от един лунапарк, снимки на известния гръцки поет и Нобелов лауреат Одисеас Елитис, на актьора Димитрис Хорн и на много, наистина много котки. Не е случайно, че една от най-известните му стихосбирки е със заглавие: „Книгата на котките”.

В изложбата е представена и автобиографията на писателя, която, както той сам посочва все още може да бъде допълнена. „През 2004 бях завършил с автобиографията си и тя бе издадена. Тогава мислех, че в голяма степен животът ми е завършил. Но пък от тогава досега се случиха толкова много неща, че бих могъл да напиша още една книга”. Диму не поясни дали действително работи върху следващата част от автобиографията си, но на изложбата са представени трите първи томове „От „Михаил Вода” до „Сиру”, „От улица „Рину” на Ес щрасе” и „Улица Галини”. Те бяха издадени през 2004 заедно с един четвърти неиздаван дотогава том „Улица Парасху”. През 2015 всички те бяха обединени и допълнени в общото издание със заглавие „Моите пътища”.

Малко известен факт от професионалната кариера на Никос Диму е рекламната агенция „Делта – Делта”, която учредява през 1965. По-възрастните гърци все още помнят много от успешните послания на големи фирми, дело на агенцията. Популярният лозунг на разделения на две остров Кипър с надпис „Не забравям” е една от най-известните работи на агенцията със социална насоченост. През 1983 Диму се оттегля от бизнеса и се посвещава само на писането.

Между многото си занимания той се оказва пионер на много поприща. Бил е първият гръцки писател – автор и водещ на телевизионни предавания и първият сред колегите си със собствен сайт. www.ndimou.gr се появява през 1997 и от тогава се обновява непрекъснато.

На стената, където е представена биографията му, е поставена и фразата на Никос Диму: „Измислих и последвах „закона на влюбената проститутка (да се отдаваш на удоволствието и да ти плащат за това)”. Богатата изложба доказва, че той действително го е направил, след като е успял да се потопи във всички интересни за него неща.

Категории: Литература Никос Диму биографична изложба музей Бенаки Нещастието да си грък самотният полипрагмон
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus