Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Над 4 милиарда евро влогове “хвръкнаха” от гръцките банки само за 3 дни

22 Януари 2015 / 09:01:09  GRReporter
1262 прочитания

Гръцките вложители панически теглят парите си от банките в очакване на критичните избори в неделя, 25 януари. Всички социологически проучвания регистрират преднина на Коалицията на радикалната левица СИРИЗА, която може да е достатъчна за сформирането на самостоятелно правителство. Както съобщава вестник “Прото тема” в понеделник, 19 януари, от гръцките банки за изхвърчали 1 милиард евро влогове. Във вторник, 20 януари, вложителите са изтеглили 1,4 милиарда евро, а в сряда, 21 януари, сумата, с която са намалели влоговете в банките е достигнала до 1,8 милиарда евро.
    Това е причината Банката на Гърция да се обърне с искане към Европейската централна банка четири гръцки финансови институции да бъдат обезпечени от Извънредния механизъм за финансова ликвидност. Късно снощи мярката бе одобрена от Франкфурт и тя ще важи в следващите 15 дни.
    Вестник “Катимерини” обаче съобщава, че дори и при осигурена ликвидност на банките, Гърция ще има нужда от допълнително финансиране между 1,5 и 2 милиарда евро само до края на март. Ако изпълнението на бюджета обаче се разминава с поставените в него цели, това допълнително финансиране ще нараства. Меморандумът за финансова стабилност на Гърция бе удължен до края на февруари 2015 и се смята, че дотогава финансовите нужди на страната са обезпечени. Емитирането на държавни облигации се очаква през март.
    Гърция не е получила финансова помощ от 7,2 милиарда евро от Международния валутен фонд, която бе замразена до завършването на проверката от страна на кредиторите след формирането на новото гръцко правителство.

 

Категории: гръцки банки изтичане на влогове паника правителство на СИРИЗА ликвидност Европейска централна банка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus