Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Moody’s понижи кредитния рейтинг на Гърция и даде отрицателна перспектива на икономиката й

30 Април 2015 / 07:04:14  GRReporter
857 прочитания

Една от трите най-влиятелни агенции за кредитен рейтинг в света Moody’s
понижи кредитния рейтинг на Гърция от Caa1 в Caa2 и даде негативна перспектива за развитието на гръцката икономика. Ценните книжа с рейтинг Caa2 се смятат за слаби и носещи висок риск. Според анализаторите на агенцията икономическата активност в страната е слаба и се влияе от нестабилната политическа среда.
    Moody’s е взела решението за понижаването на кредитния рейтинг от една страна поради несигурността, която цари в преговорите с кредиторите и от друга - поради опасенията, че ако не се стигне до споразумение с европейските пртньори, няма да се изплати траншът от 7,2 милиарда евро от спасителната програма за Атина. Според агенцията необходима е ясна политическа воля за постигането на договореност с кредиторите, а опасността от кредитно събитие рязко се е увеличила.
    Анализаторите смятат, че възстановяването на гръцката икономика е много неустойчиво, а необходимите структурни реформи все повече се отдалечават. Moody’s очаква икономически ръст за 2015 от порядъка на 0,5%, вместо предвидените в Меморандума 2,9% и предупреждава, че гръцката икономика е в много рискова ситуация.

 

Категории: агенция за кредитен рейтинг гръцки ценни книжа икономика в риск негативна перспектива Moody's
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus