Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Министър на СИРИЗА “уволни” Амал Аламудин-Клуни

09 Декември 2015 / 13:12:52  GRReporter
710 прочитания

От много години Гърция се бори да си върне от Великобритания мраморните скулптури от Партенона, настоящият министър на културата обаче направи два гафа в парламента. Аристидис Балтас първо нарече скулптурите „Елгинови” (от името на лорд Елгин, отркаднал ги в началото на 19 в.), а не скулптурите от Партенона, а след това разкри, че гръцкото правителство няма да предяви правни претенции към тях.

По време на публично заседание на парламентарната комисия по културните въпроси в отговор на въпрос за действията на министерството по връщането на мраморните скулптури, Балтас заяви, че гръцкото правителство няма да предяви правни искове, тъй като смята, че страната ще загуби делото.

«Тенденцията е да не пристъпваме към правни искове, главно защото рискуваме да загубим съответното дело в съда», това е точният израз на министъра на културата  във връзка с европейската директива от 2014 за връщането на културни ценности, откраднати от територията на страна-членка.

„Аламудин е получила своя хонорар – край на сътрудничеството с нея”

Министърът на културата разкри също така, че е прекратено сътрудничеството на гръцката страна с британската адвокатска кантора, поела случая с връщането на мраморните скулптури от Партенона. «Що се отнася до работата на юридическата фирма, в която работа г-жа Клуни, тя е приключена. Т.е. платено е!», заяви Аристидис Балтас. Той обаче призна, че «имаме повече приятели», като се позова на посещаемостта на Музея на Акропола, което «показва колко сме достойни да посрещнем древните паметници».

Както е известно, Амал Аламудин-Клуни посети Гърция през 2014, което придаде международен отзвук на въпроса.

При това, както разкри бившият министър на културата Костас Тасулас, разходите по съставянето на експертното мнение от 200 000 английски лири, са били покрити изцяло със спонсорството на грък, живеещ в чужбина, пожелал да остане анонимен.

Костас Тасулас: Позицията на правителството е скандална

Бившият министър на културата Костас Тасулас реагира веднага. Пред парламентарната комисия той коментира, че «позицията, че няма да подадем иск, защото ще загубим делото, е скандална, не само защото засилва аргументите на ответната страна, но и защото предрешава несправедливо и без причина нещо, за което Гърция има твърде много аргументи». Както посочи Костас Тасулас, «експертната оценка, която не получихме от адвокатската кантора в Лондон, и по която работиха г-жа Клуни и още двама видни юристи, както и изобщо намесата на тази голяма кантора в нашия случай, ни осигури не само квалифицирано правно знание, но и голям международен отзвук в полза на връщането на мраморните скулптури». Бившият министър на културата припомни, че в дните, когато Амал Аламудин е била в Гърция, трима британски депутати са задали въпроси в техния парламент с искане скулптурите да бъдат върнати на Гърция.

«Нашата страна няма никаква причина да се лишава от нов благоприятен международен отзвук в полза на връщането на скулптурите, какъвто би предизвикала поканата от страна на правителството към английските юристи да предадат своята експертна оценка на премиера и министерството на културата. Вместо това правителството отказва да получи експертната оценка, която бе предадена чрез гръцкото посолство в Лондон, явно защото е била възложена от предишното правителство», подчертава Костас Тасулас. И добавя: «правителството би могло да получи оценката и да се възползва от публичността в полза на нашите искания, и нямаше никаква причина да стига до такова несправедливо предрешаване на въпроса, че ще загубим, укрепвайки по този начин позициите на ответната страна». «Няма нищо сигурно. Но не бива да заявяваш предварително, че ще загубиш. Така Гърция признава, че не е права. Да бяха получили експертната оценка и да бяха казали, че ще я проучат», заключава бившият министър на културата, припомняйки, че Гърция е успяла да получи единодушно решение на ЮНЕСКО, приела искането Англия да стигне до преговори с Гърция (2014). За това бе даден срок на Англия, но тя не отговори, «а сега ние казваме, че ще загубим в съда, предрешавайки изхода на едно международно дело», възмущава се Костас Тасулас.

 

 

Категории: мраморни скулптури Партенонът Амал Аламудин Клуни лорд Елгин
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus