Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Само за две години гръцката брегова охрана е спасила живота на 10 хиляди имигранти

04 Септември 2014 / 19:09:43  GRReporter
1032 прочитания

Симона Пенева
    

В последните осем месеца в Гърция се забелязва драматично покачване на прилива на нелегални имигранти, особено рязък е скокът през август”. Това съобщи министърът на търговския флот Милитиадис Варвициотис на специална пресконференция за чуждестранните журналисти, акредитирани в Атина. Той подчерта, че в последно време Гърция се намира в напрегната ситуация, тъй като бюджетът за охрана на морските й граници е изчерпан, а Европейският съюз до момента не й отпуска допълнително финансиране.
    Ситуацията в Либия и Ирак и ескалиралата криза в Сирия и Газа имат най-висок принос за това покачване на броя на хората, търсещи убежище в Гърция. Очаква се той да се повиши още повече.  Географското положение на Гърция я прави лесно достъпна от много страни, както по земя, така и по море. „Страните от третия свят искат да стигнат до Европа. Гърция, като част от Европейския съюз, представлява една възможност за тях да се установят или просто да преминат от нея, защото, тя е транзитна държава.”, твърди Йоанис Карагеоргопулос, директор на обществената безопастност и международното полицейско сътрудничество.
    Точно по тази причина много от бежанците имигрират с лодки, което води до чести инциденти, поради липса на елементарни средства за безопасност, претоварване на плавателните съдове с хора или неподходящо време.  През тази година, до момента, официално са регистрирани деветдесет и седем инциденти. Има случаи, в които такива лодки се използват за пренос на контрабандна стока. Глобата при залавянето на такъв плавателен съд възлиза над 1500 евро. От 2012 до 2013 година повишаването на инцидентите стига 214%, а това на арестите 55%. През януари 2012 са арестувани 379 души, докато през 2014, само до  август, те са 6300. Спасените от гръцките власти имигранти  през периода 2012-2014 са десет хиляди. Още през 2012 започва голям имигрантски прилив към островите Хиос и Самос.  До момента най-много бежанци имигрират по източното Егейско крайбрежие. 
    Над петдесет процента от бежанците по гръцките морета са от Сирия. През последните три години е високо нивото на имигриралите и от Афганистан, Либия, Египет, Ирак и Йордания. Интересен е фактът, че повечето от тях не искат да останат в Гърция, а просто преминават от тук, за да продължат към друга европейска дестинация. От общо четиринадесет хиляди сирийски бежанци, 95% не желаят установяване в страната и не са подали молба за убежище.
    „Безпокои ни фактът, че по неофициална информация през следващата година се очаква прилив от един и половина, два милиона имигранти от страните от третия свят. Всички те искат да стигнат до Европа”, казва още Йоанис Карагеоргопулос. Гръцката брегова охрана полага много усилия, за да предотврати инцидентите. Наети са близо две хиляди и петстотин нови служители, закупени са още патрулини лодки, прекарани са около тридесет и пет хиляди часа патрулиране и са изминати около половин милион километра по море. Гръцката брегова охрана работи съвместно с  гръцкия флот, който помага в аварийни положения, с гръцката армия, която спомага с откриването на имигрантите, с гръцките въздушни сили, които помагат за спасителните мисии и с гръцката полиция, която действа, в случай, че имигрантите са успели да преминат с лодки, но са били хванати на суша.

    

„Имаме нужда от ремонт и подмяна на някои лодки на бреговата охрана. Разполагаме с няколко вида. Има такива, които се движат само по брега, такива, които влизат по-навътре в морето и такива, които имат специално оборудване и изминават големи разстояния. Всички те изискват много пари”, споделя Йоанис Карагеоргопулос. За такива ремонтни услуги през 2012 е платена сума от 593 659 евро, а през 2014 сумата възлиза на 4 623 658 евро. За периода от 2007 до 2014 министерството е получило 71 000 евро за ново оборудване.  Frontex, Европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на държавите - членки на Европейския съюз, е финансирала Гърция с  3 246 392 евро през 2010. Тази сума спада частично с всяка изминала година, докато паралелно прилива на имигранти се покачва. 

    

Инвестиционният план, който ще следва министерството на търговския флот през периода 2014-2020 включва интегриране на система за наблюдение на морското пространство, оперативна устойчивост и подобряване на екипировката и оборудването.  През 2015 Гръцката брегова охрана очаква нови патрулни кораби. „Много е важно, да осигурим пари и за лагерите, където имигрантите се снабдяват с храна, подслон и медицинска помощ.  Грижим се за правата на тези хора. Тяхното преминаване през Егейско море е много опасно. През последната година са регистрирани 357 спасителни мисии. Само вчера вечерта 172 души са претърпяли инцидент”, уточни също министър Милтиадис Варвициотис. По думите му, през миналте години имигрирането е ставало само вечерно време, докато сега става двайсет и четири часа в денонощието. 
 
    

Категории: нелегални имигранти бежанци Егейско море гръцка брегова охрана ситуацията в Либия и Ирак кризата в Сирия и Газа
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus