Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Защо Гърция успява да се освободи от османско владичество 60 години по-рано от България

24 Март 2014 / 18:03:45  Анастасия Балездрова
6052 прочитания

На 25-ти март Гърция празнува началото на въоръжената борба за независимост от Османската империя. Тя започва през 1821 и завършва четири години по-късно с подписването на Константинополския мирен договор, по силата на който се създава независимото Кралство Гърция.

За събитията, историческия контекст и ролята на Великите сили в разпадането на Османската империя и създаването на националните държави на Балканите GRReporter разговаря с асистент-професора по нова и съвременна история в Солунския университет Яковос Михаилидис. Той бе и един от историческите консултанти на документалната поредица „1821”, която представя историята на гръцката война за независимост, ключовите битки, но и вътрешните конфликти между главните участници в нея.

Г-н Михаилидис, до каква степен освобождението на Гърция е дело на гърците и техните вътрешни въстания и доколко – на помощта на Великите сили? Кое е натежало повече?

И двата фактора. За да се отговори точно на този въпрос трябва да се вземат предвид обективните факти. Първият от тях е, че на гръцка територия е имало въстания през целия период на османското владичество. Нито едно от тях обаче не може да бъде сравнено с националноосвободителната война през 1821. Тя в същността си е била едно политическо движение, което е имало за цел сформирането на съвременна и независима гръцка държава по примера на вече сформираните западноевропейски държави.

Идеологическата подготовка на гръцката революция е дело на движението на европейския Ренесанс. Участниците в нея са резултат на дейността на Филики етерия след 1814. Така че, конкретното въстание е било най-добре организираният бунт на гръцка територия и е имало съвсем ясна политическа насоченост.  Но в същото време европейските страни са били особено негативно настроени. Свещеният съюз, който е представлявал алианс на големите сили по онова време се е противопоставял на всяко революционно движение. Затова е бил негативно настроен и към Гръцката революция.   

Едва интернационализацията на гръцкото движение за независимост след първите две години от началото на революцията практически принудило големите сили начело с Великобритания и след това Русия да преосмислят първоначалната си негативна позиция и да спомогнат за създаването на независима гръцка държава. Следователно, то е резултат на вътрешното желание на гърците, което в конкретния момент е било по-силно и по-организирано от който и да е друг момент в миналото и е накарало големите сили да променят първоначалните си резерви към него.

Защо големите сили са били негативно настроени към бунтовете?

От края на 18-ти и началото на 19-ти век Европа е сцена на мащабни войни. Говоря за Наполеоновските войни, които Наполеон е започнал след края на Френската революция в цяла Европа. Демократичните и радикални идеи на Наполеон и френските революционери са представлявали заплаха за установеното статукво и най- вече за най-авторитарните монархии в Европа – Хабсбургската империя и Русия. Затова те се противопоставили на Наполеон. И понеже се страхували, че разпространението на революционни идеи в който и да е регион на Европа би заплашило тяхното съществуване, те имали тази негативна позиция към всяка революционна или радикална идея.

Как обяснявате факта, че Гърция е освободена почти 60 години преди България?

Националната еманципация на българския народ и нация са закъснели в сравнение с гръцките най-вече в резултат на действията на Вселенската патриаршия в Истанбул и специфичните условия по време на османското владичество на Балканите. Националната еманципация на българския народ и нация са закъснели в сравнение с гръцките най-вече в резултат на действията на Вселенската патриаршия в Истанбул и специфичните условия по време на османското владичество на Балканите. По онова време населението е било разделяно според религията. Османската империя е категоризирала своите поданици като християни, мюсюлмани, евреи и т.н. Всички християни – следователно и гърците, и българите, и сърбите и останалите – са били подопечни на Вселенската Патриаршия. Тя обаче е била носител на гръцката култура и дух. Българите е трябвало да се отделят от това влияние и процесът отнел време преди да завърши около средата на 19-ти век. Първата стъпка била създаването на автокефална Българска екзархия през 1870. Последвали българските националноосвободителни борби през 1875 – 1878 и независимостта на страната през 1908.

Кой е бил двигателят на народноосвободителните борби в Гърция? Каква е била ролята на буржоазната класа?

Категории: История Гръцка революция 1821 Османска империя България националноосвободителни борби национални държави Русия Великобритания
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus