Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Вторичната сеизмична активност на Кефалония продължава да е над 4-та степен по Рихтер

07 Февруари 2014 / 08:02:28  GRReporter
904 прочитания

Продължава “танцът на Рихтер” на остров Кефалония, където само тази нощ бяха регистрирани два вторични труса над 4-та степен по скалата на Рихтер. Единият е станал малко преди 21,30 часа в четвъртък вечер и е бил от 4,4 степен, с епицентър на 12 километра западно от Аргостли. Вторият е регистриран в 5,30 в петък сутринта и е бил от 4,1 степен, а епицентърът е на 25 километра северно-северозападно от Аргостоли. Сеизмолозите са категорични, че става дума за едно и също земетръсно огнище.
    До момента Атинския геодезически институт е отбелязал общо 1329 вторични труса над 3-та степен по скалата на Рихтер. Освен от тресящата се земя жителите на Кефалония страдат и от лошото време в последните дни, тъй като вали дъжд непрекъснато, духа силен вятър, студено е и всичко това прави много трудно нощуването на открито.
    Междувременно правителството реши да субсидира 80 на сто от щетите, нанесени по къщите на острова, а за 20 на сто да бъдат отпуснати безлихвени заеми. Всяко семейство, което е принудено да живее под наем ще получава по 500 евро на месец за наема. До 6 000 евро ще дава държавата на тези, които ще трябва да си построят ново жилище. Всички жители на острова ще се освободят от данък сгради за настоящата 2014 година.
    Сеимолозите обаче са обезпокоени от още едно земетресение, което е регистрирано в ранните часове на днешния петък - в 3,20 минути в морето около град Патра и е било от 4,2 по скалата на Рихтер. Това е второто земетресение в този район през тази седмица. Епицентърът му е в морето, на 12 километра югозападно от град Нафпактос на дълбочина 5 километра.

Категории: земетресение в Кефалония вторична сеизмична активност земетресение в Патра епицентър щети атински геодезически институт
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus