Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

В Гърция няма криза за продуктите на Apple

20 Септември 2012 / 12:09:14  Анастасия Балездрова
3081 прочитания

В началото на седмицата Apple обяви че само за един ден поръчките за най-новия й продукт - iPhone 5 са стигнали 2 милиона в целия свят. В същото време цената на акцията на компанията достигна до 700 долара - доказателство, че продажбите са добри, въпреки кризата.
GRReporter реши да направи свое лично разследване за въздействието на кризата върху продажбите на високотехнологичните продукти, чиито цени са доста високи. В Гърция продуктите на Apple се продават и от големите вериги за техника, както и от магазини, които са AAR (Apple Authorised Reseller) и APR (Apple Premium Reseller). Ние посетихме магазина golden - i и разговаряхме с мениджъра по продажбите Доминикос Притис.

“Нашият магазин е APR (Apple Premium Reseller). От момента, в който компанията няма свое представителство в Гърция ние сме най-близкото до магазините Apple store. Начинът, по който изглежда магазинът, дрехите, нашите познания и квалификации, всичко е проверено по най-строг начин от Apple”, посочи в представянето си той.

Г-н Притис, как влияе кризата на продажбите на продуктите на Apple?

За нас няма криза. Хората, които купуват продукти на Apple са техни почитатели и ги предпочитат целенасочено. При нас не идват потребители, които купуват например мобилни телефони на някои от най-разпространените марки. Те продължават да купуват техните нови продукти.
Нашите клиенти също купуват само продукти на Apple.

Какъв е профилът на вашите клиенти?

Гамата е голяма. От професионална гледна точка те са от хора, които се занимават с новите технологии до адвокати, лекари и други. Разбира се, повечето от тях имат по-добри от средните финансови възможности. От гледна точка на възрастта клиентите ни също са много различни. Започват от 16-годишни младежи, които очевидно не купуват продуктите със свои средства и стигнем до възрастни хора. Например в момента нашият техник по поддръжката има среща с една 70-годишна госпожа, която има iPad.

За кои от продуктите интересът е най-голям?

На първо място е iPhone. Когато се появи на пазара преди почти 5 години предизвика революция в начина, по който по онова време гледахме на смартфоните. Нещата продължават да се развиват по същия начин. Всеки път, които се лансира нов модел настъпва истинска суматоха. Например за новия модел iPhone 5 само за един ден бяха регистрирани 2 милиона поръчки в целия свят. Така бе сринат рекордът на модела 4S, за който бяха направени един милион предварителни поръчки за един ден. И имайте предвид, че първите критики за iPhone 5 не бяха особено въодушевяващи.

Другият продукт, към който интересът расте главоломно е iPad. Много хора заместват с него уреди като фотоапарати, игрови конзоли, компютри.

Имате ли данни за предварителните поръчки за iPhone 5 в Гърция?

В страната ни iPhone се продава от трите мобилни оператори и всеки от тях има своите данни. От друга страна все още не е обявена официалната дата за началото на продажбите на iPhone 5 в Гърция. Така че ние все още нямаме дори списъци за предварителни поръчки.

Какво е новото в iPhone 5, което го отличава от iPhone 4S?

Първото е дизайнът. Основният материал е различен. Задната част на модела iPhone 4S беше направена от стъкло, каквото се използва за илюминаторите на самолетите, за да е издържлив. В новия модел тя е направена от алуминий.
Апаратът е по-тънък, екранът му е малко по-голям - 4 инча, докато при iPhone 4S беше 3,7. Процесорът му е по-бърз и обективът е с подобрени възможности. Към това трябва да добавим и новата операционна система iOS6, която внася някои нови неща, но те са достъпни и за притежателите на iPhone 4S. На практика iPhone 5 е следващата стъпка на много успешния продукт iPhone 4S. Той не е нещо съвсем ново.

Продуктите на Apple не са евтини. Предлагате ли улеснения за тяхното закупуване?

Компанията Apple поддържа политика на защита на цените си, т.е. цените са еднакви навсякъде. От там нататък всеки от магазините, където се продават може да предлага различни неща, като например изплащане с безлихвени месечни вноски. Също така периодично имаме промоции, които покачват тези вноски. Например в момента при нас и всички останали APR магазини предлагаме iPad на изплащане с 12 безлихвени вноски. Имаме специални цени за студенти, ученици и различни промоции.

Лично вие защо предпочитате продуктите на Apple?

Работя в такъв магазин от 5 години. От момента, в който хванах в ръцете си продуктите на Apple не се занимах никога повече с Windows. Това са продукти, за които не е необходимо време, за да се занимаеш с тях. Те просто работят. И понеже свободното ми време намаля на мен ми беше необходим компютър, който да прави нещата, а не да губя часове, за да се занимавам с нещата около него.
Малко по-късно се появи iPhone, който също беше нещо съвсем ново. Той беше първият телефон, чийто екран работеше с допир с пръсти. Освен това в него беше внедрен успешния вече продукт iPod и имаш връзката с интернет.
Аз имам и iPhone, и iPad, и Mac book. Първо, защото се свързват перфектно помежду си. Т.е. сега iPad-ът ми е вкъщи, но каквото и да снема сега в iPhone-а си ще мога да го видя на него довечера когато се върна. Същото важи и за Mac book-а. Мнението ми е, че закупуването на тези апарати е инвестиция, защото “служат” на притежателя в продължение на години.

Категории: Компании Apple продукти продажби криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus