Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Търговията на черно в Гърция е с годишен оборот 20 милиарда евро

24 Юли 2012 / 16:07:11  Анастасия Балездрова
4565 прочитания

Чанти, портмонета, колани, шапки, дрехи, обувки, очила и дори часовници. Списъкът на контрабандните стоки, които се продават по централните атински улици, около спирките на метрото, както и по плажовете е много дълъг.

Борбата с търговията на контрабандни стоки бе обсъдена на днешна среща в министерството на търговското корабоплаване с участието на главния командващ бреговата охрана, ръководителя на Органа за борба с икономическите престъпления, директора на гръцката полиция, директора на пристанището в Пирея и представители на Националната конфедерация на гръцката търговия. На нея бе обсъдено предприемането на мерки срещу контрабандата на стоки по пристанищата и островите.

GRReporter се свърза за коментар с председателя на търговците. Василис Коркидис посочи, че всички гръцки пристанища са входни пунктове на контрабандни стоки, голяма част от които са дубликати на маркови артикули. Според него проблемът с тях бил особено сериозен на Додеканезите, поради близостта с Турция, откъдето те се внасят в големи количества.

„Обемът на търговията с контрабандни стоки е 20 милиарда евро на година. Тя лишава и държавата от приходи в размер от 8 милиарда евро”, преведе той в цифри мащабите на контрабандната търговия. Според него бреговата охрана може да изиграе ключова роля в ограничаването на този „отрасъл” на сивата икономика. „Нейните членове действително са в състояние да заловят на островните пристанища всички онези нарушители, които успяват да избегнат ареста на пристанището в Пирея”.

Както посочи Василис Коркидис, проблемът е сериозен и във вътрешността на страната. „Повечето от складовете с контрабандни стоки се намират в Атина. Нашето мнение е, че за да успеят да се преборят с незаконната търговия държавните органи ще трябва да действат в три насоки: Първо е необходим строг контрол на входните пунктове в цялата страна. Трябва да бъдат поставени скенери, които да проверяват съдържанието на контейнерите, каквито са инсталирани във всички балкански страни, освен в Гърция. Второ, да се проведе проверка в големите складове за търговия на едро, които са междинният пункт на замесените в тези групи. Третата мярка е преследването на уличната търговия с контрабандни продукти. Тя е и най-сложната, понеже е много по-лесно да предотвратиш нещо в самото начало, отколкото да го гониш, след като се разпространи”.

Освен засилването на контрола от страна на бреговата охрана на днешната среща е бил обсъден и примерът на островите Сирос и Родос. „Преди няколко години търговията с контрабандни продукти там беше придобила много големи мащаби. Тогава координираните действия и сътрудничеството на местните търговски сдружения и търговските палати с бреговата охрана успяха да донесат много добри резултати. Всъщност усилията ни са насочени към подобряването на този вид действия и тяхното разпространение в цялата островна част на страната с цел да се ограничи максимално тази негативна практика”, допълни Василис Коркидис.

Търговията с контрабандни стоки е проблем, който засяга сериозно всички страни на стария континент. Според последния доклад на Европейската комисия „за защитата на правата на интелектуалната собственост от митниците на Европейския съюз” Гърция заема челното място в класацията за най-голям брой конфискувани контрабандни стоки. Само през 2011 контролните органи са конфискували 22 милиона дубликати на маркови стоки. На второ място с 18 милиона се намира Холандия и на трето – България, където властите са конфискували 11 милиона такива стоки.

64,4 на сто от конфискуваните контрабандни стоки са били внесени от Китай, 14,6 на сто от Обединените Арабски Емирства, 4,5 на сто от Египет и 4,1 на сто от Кипър.

Според последните данни на гръцкото министерство на развитието през 2011 са били проведени проверки в повече от 6 000 фирми и са били наложени глоби в размер на 1,2 милиона евро.

Категории: ИкономикаПазари търговия на черно пристанища контрабандни стоки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus