Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Standard & Poor's предупреждава за окончателно прекратяване на преговорите между Гърция и частните й кредитори

15 Януари 2012 / 11:01:53  GRReporter
1153 прочитания

Най-голямата агенция за кредитен рейтинг Standard & Poor's изказва опасение, че преговорите между Гърция и частните й кредитори може окончателно да прекъснат. По време на конферентен разговор, на който представи аргументите на агенцията за намаляването на кредитните рейтинги на 9 страни от еврозоната експертът Морис Кремер изрази безпокойство от резултата от срещата на изпълнителния директор на Института по международни финанси Чарлз Далара с гръцкия премиер Лукас Пападимос в петък.
    Морис Кремер се изказа много критично по отношение на управлението на еврозоната и на Европа като цяло, което не е в състояние убедително да отговори на предизвикателствата на икономическата криза. “Политическата среда около еврото не се оказа на висотата на предизвикателствата на кризата”, бяха думите му. В скоро време Standard & Poor's ще обяви и оценката си за Европейския фонд за финансова стабилност EFSF, която най-вероятно няма да е ААА. Фондър се нуждае от тройното А, за да може да заема пари от международните пазари на ниски лихви. “Не сме взели предвид евентуалното разпадане на еврозоната”, заяви още Морис Кремер по повод на петъчното решение на Standard & Poor's за кредитните рейтинги в еврозоната.
    Оптимистичен както винаги за изхода на преговорите със частните кредитори се оказа гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос, който в интервю за Financial Times заяви: “Убеден съм, че ще преодолеем различията и логиката ще възтържествува в интерес на Гърция”. Пред вестника той подчертава, че целта на гръцкото правителство е да си върне доверието на пазарите, да промени психологията на инвеститорите и влоговете да се върнат в гръцките банки.
    Междувременно кореспондентът на телевизия Мега във Вашингтон Михалис Игнатиу съобщава в профила си в Twitter, че всъщност различията със частните кредитори наистина са за лихвата и те настояват тя да се движи между 5 и 5,3 на сто. С това обаче не е съгласна Германия, която настоява лихвата да е под 3 на сто. От своя страна Международният валутен фонд също притиска Гърция за ниски лихви, които да направят възможно обслужването на гръцкия дълг. Колкото до евентуалното възобновяване на преговорите, завършили безславно в петък Михалис Игнатиу съобщава, че в момента Чарлз Далара е на кратка почивка в Маями и каквито и контакти да има, те стават само по телефона.
    Европейските лидери обаче не могат да си позволят лукса да почиват и днес в Атина пристига германският външен министър Гидо Вестервале. Той ще има срещи с премиера Лукас Пападимос. външния министър Ставрос Димас и с финансовия министър Евангелос Венизелос, от които ще поиска да бъдат неотстъпни със частните кредитори.

Категории: Standard & Poors Чарлз Далара гръцки дълг преговори със частните кредитори Евангелос Венизелос Гидо Вестервале
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus