Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Срокът за записване на чужденците да гласуват на местните избори изтича в края на август

23 Август 2010 / 09:08:55  GRReporter
4842 прочитания

Срокът за записването на чужденците в каталозите за гласуване на общинските избори беше удъжен до 30 август. Общинските избори ще се проведат на в началото на месец ноември 2010 г. и за първи път законът даде право на чужденците да гласуват.

Процедурата е лесна и за гражданите на страните от Европейския съюз се изисква единствено паспорт или лична карта и гръцко разрешително за престой (адиа парамонис), които са валидни, а на място се попълва декларация, в която се вписва адресът на местоживеене в Гърция.

Всеки един гражданин на Европейския съюз, който живее в Гърция може бързо да подаде молба, че иска да гласува в кметствата на района, в който живее. Добре е предварително да си подготвите по едно фотокопие на разрешителното си за престой, на паспорта или личната карта преди да отидете в кметството, защото ще ги поискат заедно с оригиналните документи. Там на място попълвате молба за гласуване, която е и декларация за вашето постоянно местоживеене.

На изборите имат правото да гласуват и граждани на трети страни (държави, които не са членки на Европейския съюз), които са навършили 18 годишна възраст (родени са преди 31/1/1992) и не са били осъждани за криминални престъпления, които ги лишават от граждански права.

За имигрантите, които са от страни извън ЕС процедурата е малко по-сложна като от тях се изисква да представят лично четири документа: заверено фотокопие на разрешителното за престой, заверено фотокопие на паспорта, наскоро издадено свидетелство за съдимост и удостоверение, че са постоянни жители на кметството.

Чрез разпоредбите на втора глава от закона 3838/2010 (Държавен вестник Α΄49) се установява за първи път правото да участват на изборите чрез гласуване или с кандидатура законно живеещите в страната граждани на трети страни. Основното и най-важно от така приетия закон е, че се признава, че политическото участие на законно живеещите в Гърция имигранти на местните избори е един от най-важните елементи за тяхната интеграция. Правото на емигрантите да гласуват на местните избори е едно необходимо условие, за да не бъдат изолирани и да станат активна група от гръцкото общество.

Както е известно в началото на месец ноември 2010 г. ще се проведат избори за общински управи, които са исторически по своя характер, тъй като чрез тях ще бъдат избрани управите на новите разширени кметства на страната по плана на правителството за административната реформа Каликратис, но и защото за първи път ще участват законно живеещи в страната имигранти от трети страни.

Засега броят на подадените от имигранти и постоянно живеещи чужденци в страната молби за гласуване на изборите е малък. До края на месец юни те бяха едва около 3 000 от общо 600 000 души, които са записани, че живеят постоянно в Гърция.

Категории: Актуално местни избори чужденци имигранти гласоподаватели вот
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus