Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Среща на върха на Европейския съюз в Гърция - предизборен подарък за Самарас

22 Февруари 2014 / 11:02:24  GRReporter
891 прочитания

Европейската десница ще подкрепи Андонис Самарас по пътя си към решителната битка на евроизборите на 25 май, подчертавайки голямото старание, положено на икономическия фронт.  

Според информациите, в твърдото ядро на Европейския съюз, както и в Берлин и в Брюксел се обмисля стъпка-изненада, която ще покаже политическата подкрепа за гръцкия премиер- провеждането на една среща на върха в Гърция.

Самарас по пътя към евроизборите ще има непрекъснати контакти с европейските лидери, а в Атина се очаква да пристигне германският канцлер Ангела Меркел.

Срещата на върха на Европейския съюз , която се обсъжда да бъде проведена в Гърция, няколко дни преди изборите по същество ще е специално честване на предизборната подкрепа за Самарас от европейските лидери. 

В случай, че се осъществи, преди нея ще има и среща на Европейската Народна партия, с участието на европейските партии в център-дясно, още една изява, която ще подсили проевропейския профил на Самарас, и ще бъде използвана от Нова Демокрация да покаже антиевропейския профил на председателя на СИРИЗА Алексис Ципрас.

Заради гръцкото председателство на Европейския съюз Самарас ще се появи в предизборния период, който вече започна, с лидерите от център-дясно зад гърба си.

Очакваното посещение на Меркел ще е с ясната цел да се подсили гръцкото правителство и да бъде подкрепен премиерът.

Тези предизборни посещения са обичайни за Европейската Народна партия, която организира конгреси и заседания (които на практика са партита) с участието на европейските лидери в страните, където има предизборна битка. 

Но идеята за среща на върха в Гърция придобива други измерения и се очаква да се създаде една комуникационна среда, от която да се възползва Самарас.

Премиерът, в случай че това се осъществи, ще очаква изявления, които да подкрепят политиката му няколко дни преди евроизборите.

В Атина ще се организира и конгресът на Европейската Народна партия, на който ще се реши кой ще е кандидатът на европейския център-дясно за мястото на председателя на Европейската комисия, като най-вероятно това ще бъде Жан Клод Юнкер.

Жан Клод Юнкер, снимка www.imerisia.gr 

Беше взето решение конгрес на Европейската народна партия да се организира в Дъблин на 5-6 март, а в Атина да е веднага след 6-тата Европейска Конференция на градовете и регионите в Музикалната палата. На конгреса в Атина ще присъстват, освен премиера, вицепремиера и министър на външните работи Евангелос Венизелос и префекта на Атика Янис Сгурос, така и:

Жозе Мануел Барозу, председател на Европейската комисия, председателят на Европейския парламент и кандидат за Европейската комисия от страна на Европейската Социалистическа партия Мартин Шулц, Вернер Хойер, председател на Европейската инвестиционна банка, председателят на Комисията по регионите на Европейския съюз  Рамон Луис Варкарсел. Все още не се знае дали ще присъства италианският министър-председател.

 

Категории: среща на върха Андонис Самарас Ангела Меркел Европейска Народна партия Жан Клод Юнкер
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus