Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Special Olympics: За да дадем най-доброто от себе си се нуждаем от вашата подкрепа

27 Юни 2011 / 19:06:00  Анастасия Балездрова
4006 прочитания


 

 

„Ако не бях станала спортистка Special Olympics сега най-вероятно щях да бъда в затвора. И това заради буйния ми характер. Някога аз се опитвах да се приобщя към обществото, а сега хората идват при мен и ме питат за различни неща.

Нямам пари, но имам в себе си любовта към спорта. Краката ми са навъртели повече мили, отколкото вашите автомобили”. Думите принадлежат на Лорета Клейборн – първата спортистка Special Olympics, станала член на международния борд на директорите на игрите. Тя е спортистка от 1968 година и заяви, че няма да престане да се състезава, докато може.

Спортът за хората с умствени увреждания е особено важен, „но за да дадем най-доброто от себе си се нуждаем от вашата помощ”, добави увличащата с искреността и прямотата си Лорета.  

Днес Special Olympics и световната организация за защита на децата UNICEF подписаха меморандум за сътрудничество с цел да укрепят сътрудничеството си за преодоляването на правните, социалните и естествените пречки, които пречат на децата с увреждания да участват активно в обществения живот.

В последвалата пресконференция участваха представители на големи спортни федерации, както и съветникът на генералния секретар на ООН за ролята на спорта за развитието и мира Уилфред Лемке. Той заяви, че разпространяването на тази идея все още прави първите си стъпки. „Не бих искал да засегна никой, но само около 2-3 на сто от населението на планетата знаят каква е идеята на Special Olympics. Смятам, че организирането на игри на национално или дори местно ниво би спомогнало в голяма степен за запознаването на обществото с идеята и целите на организацията”.

Председателят на световната федерация по софтбол Дон Портър каза, че най-сериозният проблем, с който се сблъскват федерациите е доставката на екипировка за спортовете в някои страни, поради технически или дори религиозни пречки. Той добави все пак, че спортните федерации ще успеят да разрешат този проблем, ако си сътрудничат.

„Нашите спортисти в целия свят заслужават да имат добри треньори и големи очаквания. Ако не успеем да им ги предоставим, ще трябва да сметнем, че не сме успели в каузата си” заяви в заключение председателят на Special Olympics International Тимоти Шрайвър.

Игрите, които бяха открити официално миналата събота вече се провеждат. Олимпийският комплекс в Атина се оживи отново, седем години след провеждането на Олимпийскиите игри. Ентусиазираните групи от треньори, спортисти изпълниха не само стадионите, но и улиците в гръцката столица.

Дори и в часовете, в които нямат състезания те могат да се забавляват в палатките на предвидения от организаторите фестивален комплекс. Много от тях си купуват фанелки и сувенири със символа на игрите, други си разменяха нови и стари значки от отминали игри Special Olympics.

Специална палатка е посветена на основателката на игрите Юнис Кенеди – Шрайвър и нейния съпруг Сърджънт. Десетки участници разглеждаха с интерес историята на игрите до днес и изразяваха своята благодарност към създателката на идеята за равностойно отношение към хората с умствени увреждания.

Категории: СпортSpecial OlympicsигриспортистиекипировкаАтинадоброволци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus