Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Съкращават 150 000 служители през 2012, 550 000 остават на работа във фалиралата гръцка държава

30 Октомври 2011 / 18:10:17  GRReporter
4375 прочитания

В следващите дни ще бъдат оповестени драстични мерки за гръцкия публичен сектор, с „орязване“ на министерства, организации, служби, независими органи и изобщо на всички държавни структури, което ще надхвърля в някои случаи 60%, а освен това се очаква втора вълна „цунами“ в трудовия резерв, която ще повлече 50% от служителите в министерствата.

Първите, които трябва да бъдат съкратени, са част от общо 300.000 служители в тесния държавен сектор, на ниски административни длъжности, със средно образование, наближаващи пенсионна възраст. В същото време драстично се съкращават структури, правомощия и разходи, а голяма част от публичния сектор се преотстъпва на частния, като на първо време частни компании ще поемат поддържащите структури на министерствата.

След орязването на дълга правителството решава да пристъпи към безпрецедентни и дълбоки структурни промени в публичния сектор, съгласно изискванията в специалния доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD), връчен на премиера Георгиос Папандреу и ресорния министър Димитрис Репас на 21 октомври. Окончателният текст на доклада подчертава незабавната необходимост от промени, тъй като, както посочват всички, фискалният проблем е неразривно свързан със закъсалия държавен сектор.

"Ако това не се промени, нито една от мерките, свързани с фискалната политика, няма да има ефект", посочват ясно експертите от OECD. Липсата на реформи в публичната администрация, довела до пълно блокиране на инвестициите, поставя Гърция все по-ниско в класацията на Световната банка Doing business, която измерва конкурентоспособността на икономиките в света. Страната заема 141 място от общо 180 страни, участващи в класацията.

Гръцката държава в цифри:

  • 15 министерства

  • 75 главни и специални секретариата

  • 4.000 отдела (50% от тях имат 0-3 служители)

  • 20.000 правомощия

  • 23.000 юридически лица

  • 700.000 държавни служители, които работят в тях

1. Орязване с 60% на структурите

Структурите на държавата ще бъдат съкратени до 60%. Досегашният процент – 30% на този етап се превръща в отправна точка. Премахват се, сливат се, и изчезват от картата десетки служби, дирекции, отдели и организации, като в същото време се елиминира дублирането и се уеднаквяват всички изпълнителни функции.

Институциите и организациите, които „се задържат на крака", ще бъдат задължени да приложат конкретна програма за опростяване на процедурите и съкращаване на бюрократичните такива, с цел намаляването на „лабиринта“ в държавата с 25% през 2012 г. Стойността на гръцката бюрокрация се изчислява на 6,7% от БВП, докато в другите страни на Европейския Съюз този показател е 3%.

2. Съкращения за половината служители

Премахва се и преминава в ръцете на частни компании цялата структура на поддържащите структури в държавата (протокол, изплащане на заплати, доставки, техническа помощ, проследяващ механизъм на службите). 50% от работещите в тези поддържащи структури ще бъдат съкратени. Административни служители, които се занимават с изплащане на възнаграждения, водене на протоколи, връчване на призовки, компютърни техници, доставчици, хигиенисти и други, ще загубят работните си места.

3. Условия за парите

Вече всяка държавна служба, коята разчита на държавните пари, ще трябва да дава точен отчет за това как харчи средствата си. Няма вече пари за пилеене, и службите, които не дават точен отчет за разходите си, ще бъдат закривани.

Разходите ще бъдат свързани с целите и ще бъде създадена много строга мрежа за контрол. Никой няма да може да взема държавни пари, ако не докаже къде точно ще похарчи бюджета си и какви ще бъдет резултатите от разходите му. Следователно става задължително създаването на програмни бюджети за всяко министерство и служба. В скоро време няма да има нито един разход, за който централната власт да не знае къде е отишъл.

Държавните служби и организации, които не представят подобен план за действие и усвояване на парите, на първо време ще губят пари и персонал, а впоследствие ще бъдат закривани окончателно.

Докладът на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие смята за почти сигурно, че тази промяна ще доведе до закриването на хиляди държавни служби, които в момента дори нямат причина да съществуват.

Механизмът за контрол на разходите и целите ще бъде пряко свързан със системата за измерване на ефективността. В целия публичен сектор се въвежда система на атестиране.

4. Орязване на правомощия

Правомощията на държавата се съкращават в процент, който ще надхвърли 50%. Гръцкият публичен сектор има над 23.000 правомощия! Това раздробяване и припокриване на правомощия се описва в доклада като „безпрецедентна ситуация“. Освен това те се смятат за една от причините, които отблъскват инвеститорите от Гърция.

Съкращаването им се свързва с премахването на структури, съкращаване на персонал и икономисване на парични средства.

Какво видяха експертите

Категории: публичен сектор реформи съкращения доклад Организация за икономическо сътрудничество и развитие
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus