Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Синдикатите: Правителството да оттегли проектозакона за фирмените договори дори в последния момент!

14 Декември 2010 / 20:12:42  Марина Николова
1712 прочитания

Загрявка за утрешния митинг, който се очаква да събере десетки хиляди хора от цялата страна се оказа днешният протест пред парламента, който беше организиран от синадиката на частните служители. На митинга дойдоха и синдикалистие на държавните компании, железничарите, служителите в градския транспорт, които днес имаха 24-часова стачка, работещите в авиационната индустрия, банковите чиновници, които също имаха целодневна стачка, както и лекари от държавните поликлиники към осигурителната каса ИКА, които днес и до края на седмицата работят само с извънреден персонал. По улиците на Атина настъпи редовният, вече добре познат хаос, а коли с високоговорители минават, за да пропагандират за участие в общогръцката стачка утре.

От трибуната на протеста пред парламента се изказаха лидерите на синдикатите, които организираха мирното събиране, все пак съпроводено от присъствието на голям полицейски контингент.

„Настояваме правителството дори в последния момент да оттегли проектозакона. Правителството избра да хвърли ръкавица на обществото, което го качи на власт и го подкрепи. Ние ще останем верни на принципите си, на моралните ценности и на мечтите на хората за тяхната работа”,  заяви секретарят на синдиката на железопътните работници Танасис Левендис .

„Или всички заедно ще спечелим, или ще потънем. Миналата година в държавния сектор орязаха заплати и пенсии, увеличиха се възрастовите граници за пенсиониране. Тези, които мислеха, че само до там ще се спре направиха голяма грешка. Сега дойде моментът за частната сфера – слабият крик на работещите. Премахват се колективните трудови договори, а след кратко време ще трябва да благодарим на работодателите си, че ни взимат на работа. Посланието на правителството е, че не съществува понятието „права”, което е принесено в жертва в полза на инвестициите. Сега дойде ред и на държавните компании – транспорта, училищата, болниците. Всеки ден се клевети, че служителите взимат по 50 000 и 100 000 евро годишно. Как е възможно?! Миналата година казваха, че служителите в държавния сектор са 1 млн. и струват на държавата по 6 млрд. евро годишно, което се оказаха лъжи”,  заяви Ставрос Куцумбелис – член на изпълнителната комисия на АДЕДИ.

Каквото и да казват синдикалните лидери, доказателствата срещу тях се множат. Вече няма съмнение, че средната заплата в гръцките железници преди влизането на МВФ в страната е била 6100 евро на месец. Както и че средните месечни доходи на работещите в атинската електричка са над 8700 евро на месец. Става дума за електрически влак, който в последните две години просто не съществува. Публична истина е и щедрите "субсидии", които държавата е изплащала на синдикатите в енергетиката.

„Това, което се случа в Гърция, не се е случвало никъде другаде в света. Гръцките служители са най-зле платените, плащат най-големите осигуровки и взимат най-ниските пенсии. Тези служители бяха наречени от правителството „мързеливи”, „корумпирани”, „богати” и в продължение на много месеци се хвърля кал по тях от медиите. Но това ще се върне обратно. Не сме изяли ние парите, господа, вие ги изядохте заедно с още 20 фамилии, които винаги ви подкрепят, заедно с шефовете на оф-шорните компании. Стига вече! Искате да разбиете синдикатите, но те стават по-силни отвсякога”,  каза Георгиос Скандалиарис – член на ГСЕЕ.

„С проектозакона, който беше вкаран в парламента миналия четвъртък правителството се опитва за минимално време да превърне от работата – робство, да премахне трудови договори, които важат от десетилтия и да загърби трудовите права, за които работещите са се борили през целия 20 век, да намали за пореден път заплащането на служителите в държавната сфера, в същото време увеличава данъците на продуктите от широко потребление, като прави подарък за тези, които укриват данъци за милиарди евро”,  заяви Янис Дукас от синдиката на работещите в Държавната компания за телекомуникации.

Основните лозунги на демонстрантите „Съпротивляваме се, крадат ни хляба и работата” и „Гняв на народа, да въстанем навсякъде”, работещите изразиха своя гняв срещу проектозакона за въвеждането на фирмените колективни трудови договори, който се очаква да бъде гласуван в сряда вечерта.

Заради митинга улиците в цетъра на града останаха затворени в продължение на часове, което катосе вземе предвид и стачката на метрото и останалия транспорт, затрудни максимано движението в целия град и изнерви шофьорите. На 24-часовата стачка в сряда ще участват всички служители от частната и държавната сфера, банковите служители, пристанищните работници, журналистите и ще има 4-часова стачка на таксиметровите шофьори между 10 ч. и 14 ч., за да участват и те в протеста. Таксиметровите шофьори са най-печелившите от стачкуващия вече четвърти ден градски транспорт в Атина.

Протестът на синдиката на частните служители ГСЕЕ започва в 1 1 ч. сутринта на Педио ту Ареос като впоследствие ще тръгне митинг до площад Синтагма. Отделно ще се съберат членовете на синдиката към Комунистическата партия на Гърция ПАМЕ в 11 ч. на площад Омония.

В четвъртък служителите в градския транспорт и на влаковете продължават протеста си срещу мерките на правителството с нова 24-часова стачка.

 

Категории: АктуалноОбщество стачки железничари държавни компании градски транспорт банкови чиновници
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus