Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Синдикалисти: Яна Ангелопулу декларира вилата си като мол, за да плаща ниски сметки за ток

15 Октомври 2012 / 20:10:02  GRReporter
1501 прочитания

Една от най-богатите гръцки фамилии е реигистрирала луксозната си вила в атинското предградие Палео Психико като търговски център, за да намали не само извънредния данък върху недвижимото имущество, но и разходите за електричество.

Става дума за вилата на „г-жа Олимпийски игри Атина 2004” Яна Ангелопулу и нейния съпруг Теодорос Ангелопулос с площ 4 695 квадратни метра.  Вместо да плащат електричеството по цените, които важат за всички домакинства, собствениците на вилата плащат по-евтин ток на цени, определени за търговски центрове, шивашки цехове и болници.  Данните обяви председателят на синдиката на служителите в гръцката електрическа компания ДЕИ Никос Фотопулос.

Вилата е известна за прословутите партита, които организираше допреди няколко години двойката Ангелопулос. По време на едно от тях изстреляните фойерверки подпалиха намиращата се в съседство малка гора.

Според публикация във вестник „То прото тема” разликата между двете тарифи на цените на тока е много голяма. „Нещата са много прости. Електрическата компания губи куп пари, които щеше да получи, ако в случая важеше тарифата за домашно потребление”, казва в интервю за изданието небезизвестният синдикалист.

Вилата – „дворец” има потребление на електричество от порядъка на 50 000 киловатчаса на месец. За сравнение средното потребление на домакинство е 1 700 киловатчаса за четири месеца. С използването на намалената тарифа семейство Ангелопулос плаща между 0,05 – 0,06 евро за киловатчас, докато едно средно домакинство  - между 0,06 – 0,09 евро за киловатчас (за първите 2 000 киловатчаса).

Това означава, че загубите на електрическата компания в случая с вилата на иначе богатото семейство е над 5 000 евро за всеки четири месеца.

Както се посочва в публикация на електронното издание iefimerida.gr, загубите на държавата не са само от по-евтиния ток, но и от по-ниския извънреден данък върху недвижимото имущество. Фамилия Ангелопулос плаща по-малко и то по съвсем законен начин, като се позовава на правен текст на министерството на финансите от времето, когато ведомството се ръководеше от днешния лидер на ПАСОК Евангелос Венизелос.

Според закона коефициентът за изчисляването на данъка на недвижимите имоти, които не се използват с жилищна цел и имат площ над 1 000 квадратни метра се намалява с 30 на сто за частта над определената квадратура. За имотите над 2 000 квадратни метра – с 60 на сто за площта над тази квадратура.

По този начин семейство Ангелопулос плаща данък в размер на 51 115 евро, вместо 86 388 евро и си спестява около 35 000 евро на година.

Според Никос Фотопулос това не е единственият подобен случай. От синдиката ГЕНОП-ДЕИ твърдят, че при нахлуването си в Информационния център на компанията миналата седмица са открили „данни за голям брой имащи големи финансови възможности, които плащат много по-нисък данък”. Никос Фотопулос обвини Евангелос Венизелос, че „е дал възможността на богаташи с голямо недвижимо имущество да имат голяма отстъпка в стойността на извънредния данък”. Синдикалистите предадоха данните на прокуратурата миналия петък.

Междувременно през уикенда стана ясно, че данъчните разследват случаите на 1 750 продажби на недвижими имоти, за които не е платен нито едно евро данък. Според разкритията на вестник “Елевтерос типос” имотите са били собственост на бивши депутати, юристи, инженери, корабни предприемачи и известни бизнесмени. Данните са за 2011 и засяга главно големите градски райони на Атина, Солун и Пирея. Данъчните са установили, че въпреки са намерени доказателства за извършени сделки с недвижими имоти, лицата в списъка на 1 750-те не са ги декларирали в края в годината.

В опитите си да улесни и повиши събирането на данък сгради, министерството разглежда възможността да създаде единен данък върху недвижимите имоти без значение дали той е за бизнес помешения и сгради, собствеост на фузически лица или земеделска земя. Целта е да се отмени извънредният данък върху недвижимото имущество, която влезе през 2011. От новата форма на данъка, правителството очаква да събере три милиарда евро приходи в държавната хазна.

Категории: Политика Яна Ангелопулу сметка за ток извънреден данък върху недвижимото имущество синдикалисти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus