Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Синдикалист с 9 млн. евро в банковата си сметка разкри главният ревизор на Гърция

02 Юли 2010 / 11:07:37  GRReporter
737 прочитания

„Ако сигурността на държавата зависи от батерията на мобилен телфон, то тогава не бива да се чудим как сме стигнали до това състояние” каза главният ревизор на държавната администрация Леандрос Ракиндзис. Той представи годишния доклад за корупцията в държавния сектор, а повод за неговото изказване даде случаят на едно служебно наказание на диспечерка на полетите на областно летище, която се успала, защото батерията на телефона й свършила и не й звъннал будилника, в резултат на което не отишла навреме на работа и бил отменен редовния полет на самолет. Наказанието, което й наложили било глоба от пет работни дни...

По време на представянето на шестия годишен доклад за 2009 г., г-н Ракиндзис заяви, че през изминалата година са направени 4 440 ревизии. От тези случаи 724 са били препратени на прокурор, а други 185 са били препратени на прокурор от самия главен ревизор. Г-н Ракиндзис е засекъл безобразни случаи на лошо управление, нарушение на задълженията и на други нередности, сред които забогатяване и корупция на държавни служители след като са били декларациите им за недвижимо имущество. Характерен е случаят на заместник председателя на Профсъюза на служителите към Министерство на културата, който се е занимавал с мениджмънта на сумите за свръхработното време. В сметката му е открита сумата от 9 млн. веро! В друго проучване е установено, че директорка към Министерство на здравеопазването е участвала в 31 комисии, за което е получавала големи суми всеки месец. Още един набиващ се на очи случай е, че към Главната дирекция на спорта все още съществува Комисия за подпомагане на Олимпийските игри, въпреки че те приключиха още през 2004 г.! Към Организацията на училищните сгради са разкрити директори, които получават по-високи заплати от тази на премиера. В сметката на ортопедичен доктор е открита сумата от 2 млн. евро. Университетски доктор от държавна болница, от която се е пенсионирал, на тръгване взел със себе си картоните на 440 пациенти на новото си работно място в частен кабинет. Освен това от ревизия в различни държавни учреждения и организации е установено, че са били сключени огромен брой трудови договори в предизборния период: Във фирма ТРАМ АД за периода между 1 април 2004 г. и 2 септември 2009 г. служителите са се увеличили с 250%. Никакво наказание не е наложено на служител в затвор, който издавал разрешителни за отпуска на затворник, който не разполагал с необходимите предпоставки за това и е осъден на доживотен затвор за убийство и е бягал три пъти от затвора и има друг опит за бягство.

Но „голямото пиршество”, както се изрази г-н Ракидзис се е случило в държавните компании. Според главния ревизор оттук нататък се забранява местните власти да взимат заеми, ако не могат да ги изплатят. Предложенията на г-н Ракидзис, които вече са осъществени са премахването на незаконни рекламни табла, намаление на наемите на държавните служби, съставяне на служба за разрушаване на незаконни постройки.

 

 

Категории: АктуалноПолитикакорупция ревизия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus