Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Съдът намали наказанията на съдебни служители с “благосклонно” отношение към обвиняеми срещу заплащане

01 Декември 2010 / 17:12:51  GRReporter
4821 прочитания

Падна завесата за едно от най-нашумелите дела в Гърция  - свързано с така наречената „парасъдебна мрежа” с главни действащи лица бившият председател на съд от първа инстанция Евангелос Калусис и бившата следователка Константина Бурбулия, които бяха обвинени за благосклонно отношение към бизнесмен, с чиято яхта са били на круиз. Петчленният апелативен съд в Атина намали първоначалните им наказания, които бяха наложени на двамата съдебни служители и оправда единодушно известния адвокат Сакис Кехайоглу, който също бе обвиняем по случая.
    Според съда в процеса не е било доказано неговото участие, за което на първа инстанция му бе наложен 6-годишен арест.  Прокурорът предложи оправдание поради съмнения. За същия случай на подкуп бе оправдан и Евангелос Калусис, в резултат на което общото му наказание от 20 години и 2 месеца бе намалено на 12 години. Намалено наказание бе наложено и на бившата следователка Константина Бурбулия, която бе осъдена на 7 години, при първоначални 12.
    Две години след решението на съда от първа инстанция за арест от 2 до 6 години бяха оправдани двама бизнесмени, както и някогашният съпруг на бившата следователка. На 18 месеца бе осъден все пак бизнесменът Евстратиос Валиракис.
    Според обвинителния акт през ноември 2001 г. следователката Бурбулия получила чрез съдията Калусис 40 милиона драхми от бизнесмена Сотирис Критикос като подкуп, за да не бъде осъден за случая на взрив в бензиностанция, при който са били убити двама души. Според обвинението сумата е била част от общо 70-те милиона драхми, които е поискала от бизнесмена. Смята се, че в последствие Константина Бурбулия е използвала парите, за да закупи акции чрез брокерска фирма заедно със съпруга си. На Критикос е принадлежала и яхтата, на която се е забавлявала следователката и компанията й.
    Делото започна да се разглежда преди две години и половина от тричленнния апелативен специализиран наказателен съд. Тогава прокурорът Янис Ангелис поиска да бъдат осъдени всички обвиняеми и заяви пред съдебния съвет, че „делото, което стои пред вас е само „върхът на айсберга” и по-конкретно само една десета част от случая, известен с името „парасъдебна мрежа”.
Терминът се появи за пръв път преди 5 години, когато бяха публикувани разкрития във връзка с участието на съдебни служители, адвокати, монаси и бизнесмени в престъпна мрежа, в която съдиите са се произнасяли позитивно относно делата на хора, които са им заплащали щедро за това.
    Кълбото на разкритията започна да се разплита, след като архимандитът Яковос Йосакис бе обвинен за участие в парасъдебна клика, действаща в Пирея, която освобождала наркотърговци. Последваха ред разпити и пикантни истории от живота на главните герои като например афинитетът на съдията Калусис към високи и красиви рускини, както и скъпите летни почивки на негови колежки в големи курорти. Паралелно властите направиха проверки в поне шест големи адвокатски кантори, но повечето от обитателите им в последствие не бяха наказани строго поради липса на достатъчно доказателства.

Категории: съд намаляване на наказанията Константина БурбулияКриминална хроника
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus