Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Само 2% от гръцките уебсайтове са достъпни за хора с увреждания, 99% от хората с увреждания в страната са безработни

14 Март 2014 / 21:03:41  GRReporter
661 прочитания

Фатима Табоада Лопез
Стажант

Фактът, че живеем в една модерна ера, в ерата на равенство, предполага, че всички би трябвало да имат равен достъп до информация и забавление. Това което обаче виждаме, чуваме и четем в медиите често се решава и влияе от една малка група хора, които вземат решенията, и понякога някои групи като например хората с увреждания биват изключвани. Въпреки всичко, въпросът продължава да бъде от второстепенно значение и няма публичен дебат по темата. Някои хора обвиняват цялото общество за това, по отношение на образованието и културата, защото хората създават стереотипи и клишета, и поведение, и действат в съответствие с определено поведение. Факт е, че една страна няма нито образование, нито култура, докато не постигне равенство.

Някои деца се раждат с увреждания , тъй като майки им не са получили пренатална грижа или са имали трудности по време на раждането. Основният проблем с който хората с увреждания се сблъскват е подценяването. Обществата в развиващите се страни смятат, че децата с увреждания не могат да се научат или развият умения, и затова очакванията към тях са занижени, въпреки че много от тях имат талант. Медиите, вместо да интегрират социалните групи създават различия между тях. Когато става дума за хора с увреждания, те винаги говорят със съжаление за тях. Все пак, каквото и да се говори, нито повече, нито по-малко, се отнася до постижения.

Нещо толкова просто като онлайн достъп за хора с увреждания напълно би променило тази ситуация, тъй като те биха могли да работят, да се забавляват, да се консултират по здравни въпроси, да общуват, и т.н. Изследванията показват, че само 2% от уебсайтовете в Гърция са достъпни за тях, а тяхната информация е достъпна за всички. Така например, те имат видеа със субтитри за глухи хора.

Всички тези въпроси бяха обсъдени по време на петата международна конференция "Хората с увреждания и медиите - интеграция и кризи в дигиталната ера". Хората с увреждания са обща тема, но само няколко от тях работят в медиите като журналисти или актьори, например. Отношението към тях е като към отделни индивиди и тема за разговор, но не им се разрешава да бъдат част от него. Безработицата сред хората с увреждания в Гърция все още е 99% и Международният ден на хората с увреждания (3 декември), се използва само за изпращане на послания към хората без реално да води до някакви подобрения.

Работата на доброволците, които помагат на тази социална група е много важна, тъй като им помага и да се интегрират в обществото. Въпреки това, обратното също би било много полезно, а именно хората с увреждания да станат доброволци и да обучават и преподават на други хора, например на журналисти.

Изтъкнати бяха редица дейности свързани с хората с увреждания, които привличат вниманието на медиите, и най-добрият пример за това е спортът. Няколко програми за насърчаване на спорта сред хората с увреждания са разработени в Гърция и резултатите от тях са много положителни. Йоана Деспотопулу, президент на Special Olympic Hellas, присъства на събитието и припомни на всички забележителния успех на Специалните олимпийски игри в Атина през 2011 г., най-значимото в света спортно събитие за атлети с интелектуални увреждания, което подобрява самочувствието им. Медиите подкрепяха събитието с живи предавания. Сега Специалните олимпийски игри имат някои програми, които обединяват хората с увреждания и спорта, например „Обединени спортове” и „Млади спортисти”.

Един от най-емоционалните моменти беше, когато член на Blue Sky TV заяви, че каналът ще посвети на тази група един час седмично. Някои хора обвиняват телевизията, че не е по-достъпна. Въпреки това, телевизията е търговско предприятие, което се стреми да реализира печалба и да създава продукт, който да бъде консумиран. По-добре е не да се насочва вниманието към традиционните медии, а да се фокусира върху промените, които биха могли да бъдат направени в Интернет, тъй като това е място за обмен на идеи. Това е среда, в която всеки има място.
  
Умните градове са голяма социална мрежа и е важно всички слоеве на обществото да участват в тяхното развитие, за да станат те достъпни за всички. Въпреки това, в настоящия икономически климат, всички тези промени и мечти вероятно ще трябва да почакат.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus