Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

С блокада на улицата и опити за самозапалване реагираха бежанците на полицейската акция срещу палатковия им лагер

27 Декември 2010 / 19:12:07  GRReporter
2255 прочитания

Анастасия Балездрова

 От рано сутринта до късния следобед продължи операцията на гръцката полиция за отстраняването на бежанците от Афганистан, Иран и Палестина, които преди около три месеца построиха палатков лагер с искане да им бъде дадено политическо убежище в Гърция. Около 100 мъже, жени и деца бяха опънали палатки на тротоара срещу представителството на ООН в Атина в знак на протест за това, че Комисиите за политическо убежище, които определят кои имигранти имат право на международна защита не функционират.

Рано тази сутрин в района пристигнаха полицейски части. В присъствието на прокурор те отстраниха около 30-те бежанци, които живееха там, а служители и кран на кметство Палео Психико отстраниха палатките. Прокурорът разпореди бежанците, които са зашили своите усти и правят гладна стачка да бъдат откарани в болница, а останалите бяха отведени в службата за чужденци.

Бежанците реагираха остро на полицейската намеса. В знак на протест те блокираха булевард Кифисиас, една от главните пътни артерии на гръцката столица, а двама от тях се качиха на две дървета по тротоара.

Според Петрос Константину от партия „Антарсиа”, който бе избран за общински съветник в Атина на местните избори „кандидатите за политическо убежище не са в компетенцията на полицията”. Той призова ръководството на министерството за защита на гражданите да отиде и да разговаря с бежанците, както и членове на леви организации да се присъединят към протестиращите в знак на солидарност.

Към обяд общински служители измиха тротоара и само в долната му част бяха останали около 30 души, които продължаваха да протестират срещу полицията. Двамата мъже продължаваха да са качени на дърветата, единият от тях държеше в ръка счупена чаша. Малко по-късно няколко мъже със зашити усти, видимо изнемощели от гладната стачка легнаха на тротоара пред полицаите от отдела за борба с масовите безредици. Двама от имигрантите се заляха с бензин и заплашиха да се самозапалят. Намесата на полицаите предотврати техните намерения, а няколко протестиращи бяха заловени.   

Според полицията заповедта за разрушаването на палатковия лагер е издадена от прокурора след оплаквания от страна на жителите, че районът се е превърнал в огнище на зарази поради липсата на санитарни помещения за физиологичните нужди на протестиращите.

Над 47.000 молби за политическо убежище е трябвало да бъдат разгледани на втора инстанция през последните осем години и 7.000 молби – на първа. Президентският указ, с който се очаква да се учредят отговорните за разглеждането на молбите комисии бе гласуван от парламента на 22 ноември тази година. 

 

 

Категории: Бегълци от Иран и АфганистанПолитическо убежищеНелегална имиграцияГладна стачка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus