Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Реформите, увеличението на износа и допълнителното намаление на цената на труда ще повишат конкурентността

05 Юли 2012 / 17:07:27  Анастасия Балездрова
1282 прочитания

Убеждението си, че Гърция може да увеличи своите износи изрази ръководителят на работната група за страната на Европейската комисия Хорст Райхенбах. „Гърция се намира на добра географска позиция, има много образовани млади хора, качествени материали и специфично познание (know how)”, посочи той и допълни, че това, което остава е да се проведат конструктивните реформи.

„Първите стъпки по отношение на възстановяването на конкурентността са вече направени. Значителен принос за това имаше намаляването на цената на труда. То трябва да продължи, за да могат условията да се подобрят още повече през следващите години”, подчерта Хорст Райхенбах на форума на тема „Износът: Трамплин за развитие и изход от кризата”, който бе организиран от Ethos media със съдействието на министерството на външните работи.

Той заяви, че за да постигне повишение в износа Гърция ще трябва да промотира по-успешно своите продукти и да опрости бюрократичните процедури. „Относно първата цел Гърция може да се поучи от опита на други европейски страни, като Холандия. От началото на месеца холандски експерти съдействат на гръцките си колеги в тази насока, както и в утвърждаването на национална марка (branding). По втория въпрос през март група от експерти от Швеция, Холандия, ООН, както и работната група на Европейската комисия посетиха Гърция, за да установят каква е днешната ситуация”. Според Хорст Райхенбах експертите са установили, че високата стойност и мудните процедури са основните пречки за развитието на гръцкия износ.

Той обяви, че на 19-20 юли в Атина ще се проведе семинар под егидата на ООН, на който ще се определят приоритетите за съживяването на този отрасъл на икономиката.

„Програмата за бюджетно оздравяване е крайно необходима, но не е достатъчна, затова искаме някои промени. Но и те на свой ред не са достатъчни, за да си възвърнем конкурентността”, посочи заместник-министърът на развитието Нотис Митаракис.

Той посочи необходимостта от провеждане на дълбоки реформи и призна, че държавният сектор ограничава възможностите на частния. „Гърция никога не е привличала инвестиции, необходимо е да се създаде благоприятна за бизнеса среда”. Без да представи плана на правителството, който както посочи ще бъде разгърнат от премиера Андонис Самарас по време на тридневните дебати за гласуване на вот на доверие, Нотис Митаракис даде основните насоки. „Действията ни, освен утвърждаването на по-опростена данъчна система и система за митнически контрол ще бъдат в три насоки: Първо, в повишаването на броя на стоките и фирмите, второ в намирането на пазари в новоизгряващите икономики и създаването на национална марка. Третото е опростяването на бюрократичните процедури и подпомагането на износа”.

Заместник-министърът на външните работи Димитрис Куркулас също потвърди желанието на правителството гръцката икономика да стане по-конкурентна и екстравертна. По думите му миналата година е бил отчетен бум на износа, който е достигнал до 10,3 на сто от БВП и доходите за пръв път надхвърлили границата от 22 милиарда евро.

„През 2011 офисите за икономически и търговски работи в посолствата на страната в чужбина са получили и обработили почти 12 000 молби от организации и фирми. Това е повишение от 50 на сто в сравнение с 2010. Традиционните отрасли се свиват, затова е необходимо да заложим на иновацията”, посочи той.

„Гръцките продукти трябва да се пласират на пазарите на страните с икономически ръст”, заяви директорът по въпросите на пазарната стратегия на Европейската комисия Сигне Ратсо. Участниците в конгреса бяха информирани за 14 пазари – в арабските страни, Русия и Турция.

Категории: ИкономикаКомпании износ бюрократични процедури данъчна политика конкурентностХорст Райхенбах
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus