Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Протестите в транспорта продължават, хиляди държавни служители очакват да бъдат преместени в други служби

27 Декември 2010 / 16:12:17  GRReporter
1941 прочитания

 

Продължават протестите на служителите в градския транспорт. Днес те проведоха автомобилно шествие от площад Кодзиа до Министерството на транспорта. В сряда 29 декември, както и на 3, 5 и 10 януари автобусите ще се движат с прекъсвания. За момента не е ясно дали ще стачкуват служителите от останалите средства за обществен транспорт, но по всичко личи, че и те няма да работят по същото време. Според информация, пубикувана във вестник „Етнос” се обсъжда възможността градският транспорт да обяви 24-часова стачка навръх Нова година.

В същото време гръцките железници ТРЕНОСЕ обявиха преустановяването на повече от 80 влакове в маршрутите Атина – Халкида – Атина, Солун – Лариса – Солун и Солун – Едеса – Флорина – Солун по време на коледните и новогодишните празници.

Решени да не работят на 29 и 30 декември са и служителите в Гражданската авиация, въпреки че в петък съдът определи стачката им за незаконна. Ако тя все пак се проведе ,ще предизвика проблеми само на вътрешните полети, тъй като ръководителите на въздушното движение няма да участват. Преди малко синдикалистите от Федерацията на дружествата на служителите в гражданската авиация подадоха оставките си, тъй като не успяха да се споразумеят за формата на плануваните протестни действия срещу преместването на 480 пилоти и механици от бившата авиокомпания "Олимпик” в Гражданската авиация.

В същото време масови премествания на държавни служители и нови сливания и закривания на служби подготвя Министерството на вътрешните работи в рамките на програмата за реформа на държавната администрация „Каликратис”, която ще влезе в сила от 1 януари. Според вестник „Та неа” в рамките на няколко дни от министерството ще бъде изпратена директива към всички държавни инстанции, в която те ще се задължават да опишат подробно както персонала, така и работните места и специалностите, на които са назначени служителите. Министерството ще изиска още данни за нуждите от персонал, които биха могли да бъдат запълнени чрез премествания на служители, както и дали в инстанциите има повече служители от необходимите, за да бъдат преместени в други служби.

В рамките на този процес ще бъдат описани различните държавни учреждения и ще се вземат решения относно това дали те са необходими или не. Смята се, че съществуват десетки „мъртви” отдели, в които поради липса на предмет на дейност вече няма служители, а само ръководители.

Започнало и е изготвянето на „Бяла книга” за реформа в държавата, чиято цел  е да се създаде централно държавно управление. В нея ще бъдат включени създаването на нови структури в министерствата и администрациите и разпределението на служителите след описа на държавните сгради. Ще бъдат създадени бази данни за персонала и службите и ще започне цикъл на задължителни премествания, за който ще се вземат предвид толкова липсата на персонал в някои служби, колкото и допустимият брой назначения и премествания, които могат да бъдат направени. Определянето на броя им ще стане по формулата, препоръчана от Тройката, т.е. едно назначение за всеки пет напускания на служители, като в тесния държавен сектор преместванията ще бъдат смятани за назначения.

Служителите са много повече от необходимия брой, независимо дали става дума за тесния държавен сектор или за държавните предприятия, в които текат оздравителни планове. През следващите месеци те ще трябва да подадат молби, за да бъдат преместени в служби, където персоналът не достига. Според източници от министерството на вътрешните работ основен принцип остава ненарушаването на семейния живот на служителите чрез преместването им в служби, които се намират в границите на областите, в която живеят и работят в момента.

По-късно се предвижда промяна на системата за оценяване и заплащане на държавните служители, както и реформирането на дисциплинарното право в случаите на неправомерно поведение от тяхна страна. В рамките на оценяването ще се определят обективни и измерими показатели, като например степента на отзивчивост при възлагането на конкретна задача или проект. Ще се предвижда също и взаимовръзка между производителността и заплащането.

В същото време заплахата за уволнение виси над 4.500 служители, които работят в 75 инстанции и служби, които предстои да бъдат закрити. Според директивата на министерството до 10 януари  техните служители трябва да подадат молби, в които да предложат в коя служба искат да бъдат преместени. В противен случай договорите им ще изтекат и те ще бъдат уволнени. Подобна е разпоредбата относно поемането на длъжност от служителите на новите работни места. Те трябва да се явят в 15-дневен срок от обявяването на решението за преместване и ако не го направят също ще бъдат уволнени.

Категории: ПолитикаИкономикаОбществен транспортСтачкаДържавни служители
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus