Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Помощи от 587 евро и компенсации до 5 869 евро за пострадалите от наводненията

27 Октомври 2014 / 12:10:35  GRReporter
784 прочитания

По 586,94 евро помощи и от 1 174 до 5 869 евро като компенсация за повредите на жилищата или подмяната на повредените електроуреди ще получат пострадалите от тежките наводнения в област Атика, бе решено на заседание на правителствени представители.

Според описа на Противопожарната служба са били регистрирани щети на 580 жилища и 168 автомобили в 25 общини в област Атика. Сред тях са регионите на Агии Анаргири – Каматеро, Агия Варвара, Атина, Егалео, Маруси, Аспропиргос, Ахарнес, Галаци, Дионисос, Драпецона – Керацини, Елевсина, Илион, Коридалос, Метаморфоси, Мандра, МЕгара, Неа Йония, Неа Филаделфия – Халкидона, Никеа – Агиос Йоанис Рентис, Пирея, Перистери, Петруполи, Саламина, Хайдари и Халандри.

За получаването на еднократната помощ в размер на 586,94 евро трябва да са налични следните документи:

-          Молба на пострадалия до съответната община,

-          Удостоверение, издадено от Противопожарната служба и доклад, издаден от компетентната общинска служба, който да доказва, че жилището е получили щети вследствие на наводненията,

-          Искане от страна на общината до министерството на заетостта, социалното осигуряване и социалните грижи, в което да се описва общата изчислена сума за предоставянето на извънредната икономическа помощ.

Критериите за получаване на компенсации в размер от 1 174 до 5 896 евро са:

-          Брой на членовете на семейството,

-          Степен на щетите (1-ва, 2-ра или 3-та категория щети),

-          Площ на жилището (по-малко от 50 кв.м., от 50 до 80 кв.м., над 80 кв.м.).

В случай, че жилището е дадено под наем 25 на сто от компенсацията, което засяга ремонта на помещенията се предоставя на наемателя само със съгласието на собственика при изричното условие, че парите ще бъдат използвани единствено и само за определената цел.

Процедурата за отпускането на компенсациите е следната:

-          Молба на пострадалия до съответната община,

-          Разглеждане на молбите от тричленна общинска комисия,

-          Искане от страна на общината до министерството на заетостта, социалното осигуряване и социалните грижи, издадено въз основа на молбите и проведените проверки,  в което да се описва общата изчислена сума за предоставянето на компенсации.

В съвещанието, освен заместник-министъра, са участвали главният секретар за социалните грижи, представители на ведомството, кметове, заместник-кметове и представители на социалните служби на общините.

От своя страна, заместник-министърът подчертал необходимостта от спазването на всички процедури и предпоставки с цел незабавното и пълно изплащане на компенсации на действително засегнатите от наводненията.

Средствата, които ще бъдат отпуснати от фонда за природни бедствия ще бъдат изпратени до общините веднага след като те изпратят исканията си до министерството на заетостта, социалното осигуряване и социалните грижи. В рамките на деня се очаква министерството на вътрешните работи да изпрати искане до финансовото министерство за незабавното отпускане на сума в размер до 1 милион евро, за да започне възстановяването на щетите.

В същото време, интерес и коментари в социалните мрежи предизвикаха определените от министерството суми. „Еднократната помощ към пострадалите е 586,94 евро. Защо ли? Защото се равнява на 200 000 драхми. 12 години след въвеждането на еврото негодната за нищо бюрокрация все още мисли в драхми”, е един от критичните коментари.

Категории: Общество наводнения област Атика компенсации еднократна помощ пострадали
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus