Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Общинските служители са категорични: „Мерките няма да се приложат”

14 Декември 2012 / 17:12:14  Анастасия Балездрова
1171 прочитания

Около 500 общински служители блокираха за пореден ден центъра на Атина. Стачката им се очаква да продължи до следващата сряда, но междувременно не пропускат възможността да привличат медийния и обществения интерес върху своите протести. Те протестират срещу решението на Министерството на административната реформа да отстрани за една година 800 общински работници на безсрочен договор.

Днес те се събраха пред офиса на синдиката и потеглиха на шествие към министерството на административната реформа. Сред лозунгите им, освен познатите призиви за бунт и сваляне на правителството и капитализма се чуваше характерния звук на отлитащ хеликоптер. Той бе ясен намек към политиците, че ще се принудят да напуснат страната с хеликоптер, както в Аржентина през 2002. Следваше лозунгът: „В една вълшебна нощ, подобна на онази в Аржентина, да видим кой ще успее да се качи в хеликоптера”.

Малко преди площад Омония шествието се пресрещна с друго. В него участваха около 100 служители от атинската община. Двете групи се обединиха и продължиха към крайната си цел.

Десетки полицаи следяха от разстояние протестиращите служители, някои от които им отправяха обидни забележки. Шествието стигна до министерството, чийто вход бе блокиран от полицейски автобуси. Те не спряха и продължиха няколко метра по-надолу до ъгъла на улицата, където се намира сградата на министерския съвет и президентството. Тя също бе блокирана от десетки членове на силите на реда.

След това протестиращите се отправиха към входа на парламента. Синдикалният лидер Темис Баласопулос заяви за пореден път, че служителите искат да запазят работните си места, докато по уредбата звучаха революционни песни. Той коментира с думите: „Не могат да приложат закона и затова се опитват да го наложат със законодателни актове” издадената вчера заповед на министъра на административната реформа Андонис Манитакис. Тя предвижда наказания и неизплащане на заплатите на служителите в общините, които отказват да изпратят във ведомството данните на 800-те определени за отстраняване от работа свои колеги. Днешният протест премина мирно и без инциденти. Чуха се единствено 2-3 гърмежа от динамитни бомбички, а някои от основния „фронт” нападнаха словесно журналисти от няколко медии и ги обвиниха в неправилно отразяване на „справедливата ни борба”.

Вчера обаче нещата загрубяха много. Синдикалистите блокираха входа на хотел в атинското предградие Маруси с цел да попречат на провеждането на конгрес с участието на общински ръководства от Гърция и Германия. Според някои източници синдикалистите информирали журналисти с писмено съобщение, в което написали, че ще пият кафе с Йоаким Фухтел. Информацията се оказала погрешна, тъй като германският заместник-министър на заетостта изобщо не се намираше в Атина.

Въпреки това ударната група на синдиката предприе действия, за да попречи на провеждането на конгреса. Те нападнаха кмета на предградието Врилисия, когото обвиниха, че уволнява служители „по поръчка на германците”. Главният секретар на община Маруси бе нападнат и буквално овесен за вратовръзката си от разгневените синдикалисти.

„Пленници сме на 100 синдикалисти-побойници”, заяви кметът на Атина Георгиос Каминис и допълни, че компетентният министър е обещал 800-те служители да бъдат изпратени в други служби, следователно няма да бъдат уволнени.

„Привилегированите упражняват терор, защото губят привилегиите си. И нека бъдат сигурни, че ще ги загубят. Ние вървим напред”, беше коментарът по темата на премиера Андонис Самарас по време на пресконференцията му в Брюксел.

От своя страна синдикалните лидери на служителите не показват никакви намерения да отстъпят и се очаква да обявят следващите си действия след ново заседание на изпълнителната комисия на синдиката в неделя. 

Категории: Общество общински служители протест синдикалисти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus