Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Невъзможно е до края на юни да бъдат изпълнени 77-те ангажимента на Гърция във връзка с меморандума

19 Май 2012 / 12:05:21  GRReporter
5437 прочитания

Вече е невъзможно да бъдат изпълнени в срок ангажиментите, поети от Гърция във връзка с меморандума, тъй като до края на юни трябва да бъдат осъществени 77 мерки.

Също така, смята се за изключително трудно да бъде постигната заложената фискална корекция за 2012, поради политическите сътресения в държавната машина, по-дълбоката от очакваното рецесия и срива в данъчните приходи.

Според допълнителния бюджет от март, дефицитът трябва да бъде намален до 13,73 милиарда евро или до 6,7% от БВП, но при положение, че рецесията се ограничи до  4,7%.

Още през първото тримесечие на годината обаче рецесията се изстреля до 6,2%, а според последните изчисления за цялата година ще достигне 5%.

Надзорната Тройка

При това положение, след като бъде съставено новото правителство и представителите на Тройката пристигнат в Гърция, най-вероятно дискусиите за удължаване срока на фискалната корекция ще започнат с преразглеждане на целите за настоящата година.

Нека припомним, че сред основните ангажименти, които трябва да бъдат изпълнени през следващия месец са:

- Изработването на новата Средносрочна рамка за фискална корекция, в която въз основа на меморандума ще бъде включено съкращаване на разходи в размер на 11,6 милиарда евро за 2013-2014.

- Гласуването на новия данъчен проектозакон, основна част в който представлява премахването на данъчните облекчения.

- Придвижването на законов регламент за намаляването средно с 12% на възнагражденията в специалните щатни таблици.

В следващите 30 дни екипът на финансовото министерство ще върви по опънато въже в опита си да намери средства, с които да бъдат посрещнати основните нужди на държавата, и на първо място плащането на заплати и пенсии.

Финансовото министерство ще трябва да се справи с невиждан срив на доходите, с проблемите около съставянето на правителство, както и с нежеланието на еврозоната да отпусне останалия 1 милиард евро от одобрения транш за месец май.

Според източници, тази сума няма да бъде отпусната на Гърция преди последната десетдневка на месец май, период, през който наличните средства на държавата ще започнат да „пресъхват”.

Според същите източници, тъй като не се очаква незабавно подобряване на фронта на данъчните приходи, ще трябва да се свият в голяма степен държавните разходи (субсидии, връщане на данъци, плащане на просрочени задължения), за да може в края на юни да бъдат платени заплатите и пенсиите за юли.

Дори и със замразяването на разходите обаче, проблемът ще бъде решен временно. И то защото без средствата от спасителния план държавата няма да е в състояние да изпълнява задълженията си в следващите месеци.

Безпроблемното отпускане на заеми на Гърция зависи пряко от резултата от изборите на 17 юни и съставянето на правителство. Дори в случай че политическата криза бъде преодоляна, новото правителство ще трябва веднага след съставянето си да започне тежък пазарлък с надзорната Тройка, защото всички мерки, предвидени за юни, изостават.

На този етап, и докато оставането на страната в еврозоната е поставено на карта, най-големият проблем е дали държавата ще успее да предотврати евентуално вътрешно прекратяване на плащанията.

Ситуацията е извънредно трудна, поради срива в данъчните приходи, тъй като  механизмът за събиране на данъци не работи на пълна мощност, а политическата несигурност отблъсва данъкоплатците. От началото на месеца спадът в приходите надхвърля 15%, докато тревога предизвикват неофициални намеци от страна на финансовото министерство, според които, ако положението не се подобри, ще говорим за месечни загуби в размер на 50%, невиждан процент в историята на бюджета.

ЗАПЛАХА ЗА БЮДЖЕТ 2012

Четирите «черни дупки» в данъчните приходи

Четири «черни дупки» предизвикват срив в данъчните приходи през 2012 и заплашват да вдигнат във въздуха финансовата програма.

Факторите, които водят до рязко спадане на приходите са следните:

- Сериозното забавяне при изпращането на уведомителните писма за данъците върху недвижимите имоти, което лишава хазната от около 1 милиард евро. Главната Дирекция „Информационни системи” от доста време е подготвила за изпращане  270 000 уведомителни писма за плащането на специалния данък недвижими имоти за 2009, в размер на 100 милиона евро, но очаква заповед, за да започне да изпраща писмата на собствениците на имоти. Поради предизборни съображения обаче писмата все още залежават в „чекмеджетата” на Дирекцията. Докато се бави събирането на данъка за 2009, изостава и плащането на данък имоти за 2010 и 2011, достигащ общо 900 милиона евро.

- Удължаването на сроковете за подаване на данъчни декларации от фирмите и физическите лица. Срокът за големите компании е до 31 май, а за физическите лица до 15 юни. Възможно е обаче финансовото министерство да бъде принудено да удължи този срок, както заради изборите, така и заради проблемите, които може да се появят в системата Taxisnet на финансовото министерство.

Категории: икономическа криза меморандум надзорна Тройка данъчни приходи срив на Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus