Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Негодуващи нападнаха колите на министър и депутати, четирима демонстранти откарани с линейка, пребиха журналиста Тасос Телоглу

15 Юни 2011 / 12:06:50  GRReporter
126758 прочитания

Марина Николова
Анастасия Балездрова

Четирима демонстранти бяха откарани с линейка след сблъсъци между полицията и анархисти и членове на крайнодясната организация Златна зора пред сградата на гръцкия парламент. Общо седем демонстранти и един полицай са откарани в болницата на Червен кръст с леки наранявания, съобщава нашият репортер Марина Николова. Пред сградата на стария парламент неизвестни лица разпознали журналиста от вестник Катимерини Тасос Телоглу и го ударили по главата с твърд предмет.  След това започнали да скандират "Гърция! Гърция!". Журналистът има раздрана буза и следтравматична амнезия, което налага неговото оставане в болница, съобщават от Министерство на здравеопазваето.

Хиляди хора в този час са обградили гръцкия парламент, а мощни полицейски части осигуряват коридор на депутатите, за да могат да влязат в парламентарната сграда.”Дошли сме да протестираме мирно”, заявяват демонстрантите. Днес в Гърция е обявена 24-часова национална стачка срещу Средносрочната икономическа програма, която влиза за обсъждане в парламента. Въпреки това мирният протест на един милион души, както преценяват големите медии в Гърция, беше прекъсат и разпокъсан от сблъсъците между хулигани и полиция.  

Парламентът е ограден със железни прегради и полицейски автобуси, а зад тях се намират кордоните на силите за борба с масовите безредици. Над 5000 полицаи и 32 отряди на специалните части охраняват мирната демонстрация. Преди минути група демонстранти хвърлили коктейл Молотоф срещу органите на реда, а те им отвърнали със сълзотворен газ. Със сълзотворен газ бяха разпръстнати и демонстрантите, които се намират на улица Ригилис в центъра, съобщава Анастасия Балездрова. Някой от тях са насядали по пътното платно и скандират лозунги "Долу хунтата на ПАСОК" и "Хляб, образование, свобода".
На отиване към парламента тази сутрин група протестиращи нападнали колата на министъра на здравеопазването Андреас Ловердос. Разярените хора счупили чистачките на луксозната лимузина и я замеряли с камъни и бутилки вода. “Това не са негодуващи, това за долни хора”, заяви самият министър малко след инцидента.
Около 50 души от всякакви възрасти нападнали друга депутатска кола, в която пътували двама депутати от ПАСОК  - Олга Рендари и Янис Владис. Подивелите граждани започнали да замерят автомобила с камъни, яйца и бутилки вода и псували народните избраници. Полицията успяла да огради автомобила и да ги спаси от народния гняв. Във връзка с инцидентите полицията е задържала 10 души.

Десетки хиляди хора се стекоха наобед в центъра на Атина като живо море заляха булевардите и улиците около площад Синтагма. Там пристигнаха и двете синдикални шествия  - на профсъюзите на държавните и частните служители и на комунистическия синдикат ПАМЕ. С високоговорители организаторите призовават към спокойствие и молят хората да не се поддават на провокатори, за да завърши протестът мирно. Граждански организации са отворили две подписки като едната е с искане за референдум върху Средносрочната програма за икономическото развитие на Гърция 2012-2015, за която се събират подписи на площад Синтагма. Другата подписка е с искане да се организира международна независима комисия за счетоводен контрол, която да разследва как се е натрупал гръцкия външен дълг, съобщава Марина Николова.

Хората, които присъстваха на голямата демонстрация преди да се чуят големите взривове от сълзотворен газ и всички да се спуснат към улица Ерму, стояха спокойно на площада и разговаряха помежду си. Но се носеше усещането, че въпреки намерението демонстрацията да остане мирна, съществуват хулигани, които са дошли, за да предизвикат сблъсъци. Това пролича от факта, че хорат носеха хирургически маски, които предпазват от сълзотворния газ. Някои казват, че от стачките няма смисъл и единственият начин, за да се чуе гласа им е да останат на площада. Други са се изморили от това, че правителството казва едно, а впоследствие взима други решения.

Негодуващи граждани се бяха събрали и на булевард Василеос Константину, на няколко преки разстояние от президентството и Мегаро Максиму - сградата, където се помещава офиса на премиера и президентството. Тротоарите бяха изпълнени от хора на всяка възраст, които протестираха срещу предвидените в Средносрочния план икономически мерки. Две групи, в които участваха предимно младежи се обособиха в две от уличките и се опитаха да пробият полицейския кордон, за да достигнат до правителствените сгради.

Те бяха отблъснати от полицаите, които в началото използваха само щитовете си. В последствие обаче напръскаха протестиращите със сълзотворен газ, въпреки че никой от тях не ги беше предизвикал по някакъв конкретен начин.

Категории: демонстрации Гърция нападения над депутати и министър полиция напрежение
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus