Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Над 620 сигнала за сериозни случаи на насилие над деца са получени от началото на годината

20 Ноември 2014 / 16:11:23  GRReporter
657 прочитания

Над 620 сигнала за сериозни случаи на насилие над деца са получени за първите 10 месеца на годината в организацията „Усмивката на детето“. Припомняме, че това е организацията, в която бе настанено русото момиченце Мария, открито в цигански катун близо до град Фарсала.

От всички постъпили сигнали 98% са били анонимни и се отнасят за общо 1 254 деца, от които 597 (47%) момчета, 503 (40%) момичета, а 157 (13%) са с неизвестен пол или възраст. Следва да се отбележи, че 42% от тези деца са най-много на 6 години. 43% от сигналите са били за физическо насилие, а в 91% от случаите извършителите са родителите – или двамата, или само единият.

Данните бяха изнесени от организацията „Усмивката на детето“ по време на проява, организирана в хотел в центъра на Солун, по повод Световния ден за борба с насилието над деца – 19 ноември.

«Насилието над деца е явление, което ни занимава всеки ден, не само днес. Ежедневно се сблъскваме със случаи на насилие, упражнено над деца, и се опитваме да им осигурим по-добро бъдеще. Данните, които представяме днес не са просто числа. Зад всяко число има едно дете. А зад всяко дете се крие една трагична история. Реакцията на всички нас е единственото решение за едно по-добро и по-безопасно бъдеще за децата», отбеляза председателят на организацията Костас Янопулос.

Според данните на „Усмивката на детето“, в периода 1 януари 2014 – 31 октомври 2014, «Усмивката на детето» е реагирала на 92 случая, в които се е наложила намеса на място на социални работници и психолози на организацията.

Тези случаи са били свързани със 151 деца, от които 91% са имали нужда от незабавно извеждане от семейната им среда, 8% са имали нужда от подкрепящи и съветнически услуги, и 1% - от друга специализирана помощ. От всички деца, които са имали нужда от незабавно извеждане от семейната среда 17 деца (или 11%) растат в защитени домове на организацията.

Следва да се отбележи, че в международен мащаб минимум 1 от всеки 5 момичета и  1 от всеки 10 момчета стават жертва на сексуално насилие преди да навършат 18 години, но едва в един от всеки три случая се подава сигнал (ICMEC). Също така 20.9 милиона деца стават жертва на принудителен труд, от които 4.5 милиона (22%) стават жертва на принудителна сексуална експлоатация, според Международната организация на труда.

Освен това всяка година 2 милиона деца в целия свят се сблъскват със сексуалното насилие (ICMEC).

Проявата на организацията „Усмивката на детето“ бе съчетана с поставянето за 4 дни (до 22 ноември) на площад „Аристотелус“ на „Одисея“ – първата Подвижна лаборатория за информиране, обучение и технологии. Вече са предвидени множество инициативи с ученици от училища и школи в Солун, както, разбира се, и с широката публика.

 

 

Категории: Световния ден за борба с насилието над деца организация Усмивката на детето
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus