Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

На мушката на тройката- освобождаване от данъци в размер на 4,3 милиарда евро

23 Ноември 2013 / 16:11:05  GRReporter
1223 прочитания

Министерството на финансите описа 849 случаи на освобождаване от данъци до 30 септември 2013, възл8защи на стойност 4,3 милиарда евро. Касае се за физически и юридически лица, недвижими имоти, транзакции, потребителски данъци, ДДС, специални данъци в рамките на средносрочната програма 2014-2017.

Случаите са внесени в парламента  и предстои да бъдат оценени, както и загубите за държавата от тях. Отбелязва се, че според тройката за 2015-1016 има финансова дупка в размер на 3,9-4,2 милиарда евро, сума, която може да се промени. Между мерките за покриването й са отмяната на освобождаване от данъци, намаляване на Програмата за публични инвестиции, намаляване на другите бюджетни разходи.

В облагането на приходите на физическите лица (работещи на заплата, пенсионери, земеделци, свободни професии, еднолични фирми) са отбелязани 178 случаи на освобождаване от данъци, между които – от данък общ доход, специални. За 2012 е имало 10 723 322 случаи на освобождаване от данъци (всеки данъкоплатец е използвал повече от едно освобождаване от данъци).

Заявените суми според категориите разходи, които са освободени от данъци възлизат на сумата 11,21 милиарда евро, сумата на освобождаването (намаляване на данъка или на приходите) е била 3,53 милиарда евро, а ползата за данъкоплатците, и едновременно с това –загуба за държавата е била 1,02 милиарда. Това са:

  •  51,7 милиона евро от разходи за застраховки живот
  •  21,7 милиона евро от учебни такси
  •  104,1 милиона евро от осигурителни вноски
  •  52,2 милиона евро  от наем за основно жилище на студенти
  •  3,6 милиона евро  от енергийно модернизиране на сградите
  •  317,8 милиона евро от отмяна на данъчното освобождаване на жилищата в граничните райони на семейства с деца

Облагане на капитали

Отнася се до облагане на наследства, дарения, печалби, родителски обезщетения, прехвърляне на недвижими имоти и на данъка върху недвижимото имущество. От данъка наследство цената за държавата възлиза на 39,9 милиона евро , от даренията- 56,7 милиона евро, от прехвърлянето на имоти- на 156,4 милиона евро, и от данъка върху недвижимото имущество- на 386,8 милиона евро. Общо Министерството на финансите пресмята, че конкретните освобождавания от данъци струват на  бюджета 639,8 милиона евро.

Освен това, освобождаването от данъци за придобиване на първо жилище (с родителско обезщетение, дарение, прехвърляне) струва 102,6 милиона евро.

Намаление на ДДС

Освобождаванията, които са в сила днес за ДДС режима, струват общо 942,3 милиона евро. Между тях са:

  • Свръхнамалени коефициенти (6,5%) върху книги, вестници, лекарства и ваксини, хотели, театри- на стойност 533,4 милиона евро
  • Намалени с 30% коефициенти по егейските острови, които струват на държавата 291,3 милиона евро
  • Освобождаване на службите на Гръцките пощи - 26,6
  • Освобождаване на дейностите на националните радио и телевизионни мрежи (освен търговските дейности- 30,3 милиона евро
  • Освобождаване на организациите за местно самоуправление- 52,1 милиона евро

Специални потребителски данъци

Освобождаванията в тази категория струват на държавата 989,6 милиона евро. Най-голяма цена имат освобождаванията върху енергийните продукти- 564,7 милиона евро , следват тези при алкохола и алкохолните напитки- 421,7 милиона евро. При данъка върху превозните средства освобождаванията са на стойност 54,8 милиона евро  и се отнасят до многодетни семейства, инвалиди, манастири, държавни автомобили, дипломати.

Законопроектът за недвижимите имоти- в парламента

Следващата седмица се очаква да се внесе в парламента спорният законопроект за общия данък върху недвижимите имоти. Правителството се стреми разглеждането му да приключи преди гласуването на бюджета- на 7 или 8 декември и преди срещата на Еврогрупата на 9 декември.

Според информациите Министерството на финансите полага усилия това да се случаи, като вероятността той да бъде спешно разгледан е много голяма. Не е изключено законопроектът да бъде внесен на 28 ноември, да бъде разгледан от финансовата комисия на следващия ден и да бъде гласуван на 30 ноември и ли в неделя- на 1 декември. Парламентарните кръгове говорят, че ако се внесе през следващата седмица, спешната процедура е  единственият начин- през първата седмица на декември финансовата комисия ще се занимава с бюджета  и няма да може да го разгледа.

 

Категории: освобождаване от данъци недвижими имоти Министерство на финансите
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus