Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Корабните магнати не са уплашени от заканата на СИРИЗА, че ще ги обложи с данъци

08 Юни 2012 / 14:06:09  GRReporter
1618 прочитания

Едно от най-успешните медийни послания в предизборната кампания на Коалицията на радикалната левица СИРИЗА - обещанието им да обложат с данъци гръцките корабни собственици - изглежда не плаши особено едрия бизнес, свързан с търговския флот. “Не може да има гръцко правителство, което да е безразлично към благоденствието на Гърция. Корабоплаването е един от стълбовете на това благоденствие”, така Теодорос Вениамис, президент на Съюза на гръцките корабни собственици коментира заканата на Алексис Ципрас. На пресконференция на последния ден от морското изложение Посейдония 2012 той призна, че Съюзът няма намерение да иска среща с представители на радикалната левица - така, както направиха Асоциацията на банкерите и Съюзът на гръцките индустриалци, но ако от левицата поискат среща с тях, те няма да откажат.
    “Политическата нестабилност в страната не ни засяга като бизнесмени. Ние следваме политиката по отношение на корабоплаването, а тя не се променя в зависимост от правителството”, подчерта Теодорос Вениамис, който е уверен, че след изборите на 17 юни Гърция ще има правителство и корабните магнати ще работят добре с него. “Гръцкият търговски флот изцяло е ориентиран към световния пазар. Ние сме много конкурентни и трябва да останем такива”, е неговият аргумент срещу идеята корабните собственици, както всички останали граждани на Гърция, да бъдат облагани с данъци.
    “Като търговски флот имаме добър бизнес модел, койтое много резултатен извън Гърция. Както печалбите, така и щетите ни са извън страната, затова вътрешните икономически проблеми на Гърция не ни засягат. Дали тя ще е вътре или извън еврозоната за нас няма значение”, бе кристално откровен президентът на Съюза на гръцките корабособственици. Той не пожела да коментира въпроси, свързани със срива на Атинската борса, но подчерта, че дори и при трудните финансови условия на световния пазар, гръцкото търговско корабоплаване няма трудности с финансирането си. “Въпреки кризата гръцкият търговски флот благоденства. Морето може да боледува, но никога не умира”.

    Очевидно конкурентността на гръцкия търговски флот се крепи единствено на неплащането на данъци, защото единственото, което вълнува корабните собственици вътре в Гърция е да се запази тази тяхна привилегия. Разбира се, те искат да помогнат на страната си да помогнат на съгражданите си в този труден момент. Затова са събрали благотворителен фонд, в който всеки е допринесал според желанието и възможностите си. Официален списък на дарителите и размера на даренията няма да има, защото те биха искали да запазят дискретността си. Но помежду им си знаят кой колко е дал.
    “Обмисляме създаването на този фонд още от миналото лято. Става дума за наши капитали, които ние ще разпределим за цели, за които решим сами”, бе категоричен Теодорос Вениамис. В много скоро корабните собственици ще обявят подробностите по фонда, а също и програмите, по които ще се разпределят парите.  Единият от приоритетите им е подпомагането на семейства с малки деца, които изпитват икономически затруднения. А другият - професионалното образование в бранша.
    Публична тайна е, че морските академии в Гърция са занемарени, а някои дори са пред закриване. От тази година държавата реши да спре безплатното хранене на курсантите, а от следващата учебна година ще спре и безплатните общижития. “По наше предложение морските академии бяха включени в програмата ЕСПА. В продължение на 4 години гръцката държава не си направи труда да усвои полагащите се за тях 15 милиона евро”, възмути се президентът на Съюза на гръцките корабни собственици. Но най-възмутителното според него е, че държавата не позволява да се създаде частна морска академия, която да се финансира от самите магнати.
    Теодорос Вениамис припомни, че корабните собственици дариха на гръцката държава противопожарна техника и линейки за близо 20 милиона евро след огненото бедствие през 2007. “Линейките, които купихме са най-хубавите, които са влизали в Гърция през последните 15 години. Германско производство са. Купихме пожарни автомобили, а също и специални коли за труднопроходими планински терени. Дарихме и 65 катери за бреговата охрана на Гърция”, припомни той.

Категории: Посейдония 2012 корабни собственици търговски флот данъци икономическа криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus