Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Коктейли Молотоф и сълзотворен газ на Синтагма

26 Септември 2012 / 13:09:53  GRReporter
1600 прочитания

Виктория Миндова

Анастасия Балездрова

Василис Вафидис

Многохилядна демонстрация, организирана от гръцките профсъюзи се проведе в центъра на Атина срещу подготвяните от правителството нови мерки за финансови съкращения.

Появата на анархисти след приключването на профсъюзния протест, които хвърляха коктейли Молотоф предизвика намесата на специалните части за борба с масовите безредици. Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне хулиганите.

За разлика от митингите познати до момента този път в протестното шествие на синдикатите се включиха много по-голям брой привърженици на анархистичните движения. След като през Синтагма минаха членовете на синдикалните съюзи на ПАМЕ и на заетите в държавния и частен сектор на площада пред парламента започнаха да прииждат анархистите. Според неофициална информация техният брой бе между 1500 и 2000 души. Носеха познатите черно-червени знамена. Облечени в черно, с противогазови маски и готови за двубой с полицията. В Атина бяха впрегнати 50 отряда на специалните полицейски части за борба с размириците (МАТ).

Малко след два часа следобед от долната страна на площад Синтагма гръмнаха първите бомби Молотов. Два отряда на полицията бяха поставени пред петзвездните хотели Мегали Вретания, Кинг Джордж и Атенс Плаза. Те незабавно отговориха със сълзотворен газ и палки. Обикновените протестиращи се разпръснаха моментално, за да се предпазят от летящите павета. Централното разположение на хотелите в последните три години не благоприятства за привличането на повече туристи. При всеки голям протест мраморните им стъпала биват разбивани на парчета, които се използват в боя с полицията. Този път полицейските части бяха пред хотелите и мраморните плочи останаха цели.

Митингите в Атина започнаха от 11 сутринта. Според първоначалната информация протестиращите са били между 120-150 хиляди. Хора от всяка възраст се бяха събрали, за да протестират отново срещу мерките за фискална консолидация, които Гърция трябва да въведе, за да продължи да приема финансова помощ от Европа и Международния валутен фонд. В протеста се включиха синдикатите и работещите в ключови сектори на икономиката. Активността на протестиращите тази есен се засилва след като в последните шест месеца стачките в Атина не събираха привърженици. “Няма да се откажем. Няма да позволим да ни унищожат”, викаше в посока на парламента жена на средна възраст. Група пенсионери се бяха събрали с капаци и тенджери пред парламента и ги удряха с дървени лъжици. “Цял живот сме работили, вземете си парите от лъжците, мошениците и крадливите политици”, скандираха в един глас.

Категории: 24-часова стачка демонстрации коктейли молотоф сълзотворен газ анархисти сили за борба с масовите безредици
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus