Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Класическо кино и Youtube, кино-образование и мултимедийно изживяване на първия конгрес за киното в Атина

21 Ноември 2010 / 16:11:24  GRReporter
6174 прочитания

Експериментална лаборатория за изследвания на кино-изкуството обмислят да създадат „Кинаджиите в мъглата”. Неофициално предложението им е тази лаборатория да се превърне в базата за основаването на Висш Факултет за кино-изкуство, какъвто в Гърция не съществува. Според тях като за начало е достатъчно да направят еднократна тригодишна програма на обучение за 12 студенти, които ще бъдат избрани с много взискателна процедура. Тяхното обучение и лабораторните курсове ще са безплатни, а за социално слабите ще бъдат отпуснати стипендии. Дали програмата ще продължи да съществува ще се реши след като завършат първите студенти, за да се прецени дали е успешна.

Тези дни в Атина се проведе и първия международен конгрес на Гръцката Академия за Кино (19-21 ноември), на който се чуха различни гледни точки свързани със „Значението на мултимедийното образование Cinema Speaking…” с подкрепата на Фондация „Онасис”. „За образованието на кинаджиите трябва да поеме отговорност държавата, което не се упоменава нито в новия проектозакон за киното” коментира председателят на Кино-академията Тасос Булметис. Както става ясно от представянето на Панайотис Дендрамис, в Гърция едва през 2004 г. е основана първата университетска кино-специалност в Солунския университет Аристотел. Съществуват още три държавни факултета в Гърция, където може да се изучава и кино, освен двата факултета по масмедийни комуникации в Атина и Солун, в които се четат лекции за теория на киното и документално кино.

Целта на конгреса, както я формулират организаторите, е да се разгадае значението на мултимедийната култура за едно общество в криза, както е гръцкото в момента. Според тях значението се намира във функцията на киното като средство за мобилизация и връзката на мултимедийата грамотност със способността за активно участие на гражданите в една демократична държава. „От една страна един филм може да „ти отвори очите”, да промени начина по който гледаш на света, и, от друга страна, знанието да „прочетеш” мултимедийния език те прави по-устойчив срещу различните видове пропаганда” казват. „Вярваме, че има нужда да упражним погледа си, т.е. начина по който схващаме и разбираме света.”

Годишно в Европа се продуцират 900 игрални филми, които често не могат да стигнат до публиката, за която са предназначени и остават до голяма степен неизвестни както по света, така и в Европа, отбелязва Henning Camre, директор на Европейската тинк-танк организация за филми и филмова политика. Според него държавната политика трябва да помогне за реализирането на разнообразни филми, които да отразяват мнгообразието на артистичните и културни начини на изразяване, както и да отведе тези филми до тяхната публика. За да могат новите поколения да разкодират езика на киното е необходимо филмите да бъдат направени от образовани кинаджии, да има кино-часове в училищата, както и богати филмотеки, но и обучени учители, които да могат да въведат учениците в кино-изкуството.

„Докато липсва образование за принципите на мултимедийния език, приемателят на съобщенията не може да разкодира всички елементи и да разбере начина, по който те функционират във всекидневието му с множество последствия” казва писателят Клеантис Данопулос. „Кино-езикът е най-разпространеният на света, в един период, когато всички говорят за глобализация. При положение, че над 5 млрд. души по целия свят всекидневно гледат на час и половина мултимедийни продукти, които използват (до степен на малтретиране) езика на киното, става ясно, че езикът, който беше създаден чрез развитието на киното е lingua franca на съвременната цивилизация” пояснява г-н Данопулос.

От своя страна трансформацията на техниката за продукция, разпространение и потребление доведе до промени в начина, по който се гледат мултимедийните продукции. Достъп до материалите – филми и други визуални продукти, вече имат всички, те са лесни за правене и лесни за разпространение (например чрез Youtube), но това повдига някои въпроси свързани със сериозни педагогически предизвикателства, казва в презентацията си Димитрис Елевтериотис, който е преподавателв Глазгоуския университет. Според него съществува преместване на ударението от едни ценности на други и отбелязва, че „студентите в университета вече не са романтичните синемани, които фетишизираха филм ноар и Дъглас Сирк, а едно поколение, което качва кратки филмчета в мрежата и прекарва часове, за да гледа други такива филмчета. Баналното е заместило изключителното в мултимедийното изживяване. Как ще се справим с това, когато преподаваме нашите лекции е от голямо значение. Без съмнение, се разкриват възможности. Едно ново поколение студенти показва съзнателност и техническо познание с мултимедийните конвенции и техники, а младите кинаджии имат възможност да създават срещу малък бюджет творби с голямо влияние” казва г-н Елевтериотис.

Антоанета Ангелиди казва за творческия процес, че целта на кино-обучението е да задейства „подсъзнанието на младия творец, за да може то да се обедини около ядрото на един личен, творчески поглед. Затова попий колкото се може повече култура. И задръж само това, което обичаш дълбоко. Защото това, което наричаме личен почерк вплита в себе си личната перспектива, но и колективното преживяване... да използваш ограниченията като пружина и да превърнеш недостатъците в преимущества. Със страст, посвещение и вътрешна дисциплина. Да експериментираш, защото животът е твърде кратък, за да се подчиниш на това, което се подразбира.”

На откриването на конгреса говори министърът на културата Павлос Геруланос, който подчерта значението на Академията за кино като един представител на кинаджиите, с който държавата ще може да влезе в диалог. На събитието присъства и известният режисьор Костас Гаврас.

 М.Н.

Категории: Актуално кино конгрес образование класическо кино Youtube продукции филмотека дигитално кино
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus