Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Какво се промени за българите след като Гърция отвори трудовия си пазар?

12 Януари 2009 / 15:01:39  GRReporter
4308 прочитания

До края на 2008 година България се намираше в първия преходен период на членството си в Европейския съюз. Практически, това означава, че българите можеха да работят в други страни-членки в Европейския съюз единствено с разрешително за работа. От 1 януари 2009 г. Гърция, Португалия, Испания и Унгария взеха решение да отворят пазара си за гражданите на България. Дания също е заявила, че ще отвори пазара си на 1 май 2009 г.

Страните-членки на ЕС, които поискаха да продължат с преходните мерки спрямо България и Румъния трябваше да уведомят за решението си до 1 януари 2009 г. Тези 11 страни които са решили да оставят пазара затворен – измежду които са Франция, Великобритания, Германия, Холандия и Белгия, ще могат по всяко време да променят решението си и да го отворят.

Важното е, че оттук нататък българите ще могат да работят свободно в Гърция и да ползват трудовите права, които важат и за гърците. Но в какво точно се изразяват промените?

 

 

Какво важи за българите, които вече са работили в Гърция  – легално или не

 

- Българите, които живеят в Гърция имат правото, което имат и гърците, да кандидатстват наравно с тях за свободни работни места.

- От службата за намиране на работа са длъжни да обслужват българите наравно с гърците, както и с всички останали европейски граждани.

- Забранено е расистко поведение спрямо българите, които работят в Гърция, заради тяхната националност.

- Българите имат правото на квалификации и преквалификации.

- Българите трябва да се ползват от същите социални и данъчни облекчения като гърците.

- Българите, които работят в Гърция могат да упражняват правото си да бъдат членове на синдикати, да бъдат избирани в администрацията или на управителни места в синдиката, както и да участват в избори.

- Всички членове на семейството на българи, които работят в Гърция, независимо от тяхната националност, могат да си извадят документ за постоянно право на престой, след като са били пет години в страната. Това право се губи, ако лицето замине от страната за повече от две години.

- Членовете на семейството имат право на социални помощи, както и да бъдат наемани на платена или неплатена работа.

 

 

 

Какво важи за българите, които искат да си намерят работа в Гърция?

 

- Българите, които желаят да работят в Гърция, могат да се информират за съществуващите работни места от Европейската мрежа на службите по заетостта EURES. Тя е създадена през 1993 г., за да се стимулира работната мобилност на гражданите от ЕС. Всяка служба по заетостта включена в EURES представя данни за условията на работа и живот в страната си, за положението на работния пазар и се явява като посредник между регионалните бюра по заетостта и работещите.

- Когато гражданин на страна нова членка на ЕС бъде приет на работа в някоя от страните на 15-те стари членки на ЕС, получава право на престой, социална осигуровка, право да не бъде дискриминиран заради националността си и признаване на квалификациите.

 

 

 

Право на свободно движение и на престой до три месеца

 

Всички граждани на Европейския съюз могат да пътуват свободно с личната си карта или паспорта в държавите от ЕС. За престой до три месеца единственото изискване е гражданинът да притежава валидна лична карта или паспорт.

 

 

 

Престой повече от шест месеца трябва да се регистрира

 

Правото на престой за повече от шест месеца в друга държава от ЕС все още е условно. За да имат правото на престой на повече от шест месеца, всички българи е необходимо:

-         да работят – на договор или с частен бизнес,

-         да имат достатъчно финансови средства и здравна застраховка, за да докажат, че не са в тежест за осигурителната система на страната по време на престоя си. Страната членка може и да не определи конкретна минимална сума, която счита за достатъчна.

-         Да бъдат на стаж или да са студенти и пак да имат достатъчно собствени финансови средства и здравна застраховка 

-         Да са член от семейството на гражданин на ЕС, който спада в една от горепосочените категории

 

Документите за престой по принцип са премахнати за гражданите на ЕС. Но в някои случаи властите може да ги изискат. Това, което е задължително за престой над шест месеца е регистрацията. За нея е необходимо да се покаже валиден паспорт или лична карта, доказателство, че са изпълнени условията, които посочваме по-горе – т.е. договор за работа и т.н. Стажантите и студентите също трябва да докажат, че имат достатъчно средства за себе си и евентуално за семействата си и че не са в тежест за социалната каса.

Граждани на ЕС и техните семейства не могат да бъдат екстрадирани от страна-членка по финансови причини или защото са им изтекли документите.

 

 

 

 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus