Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Как да изберем продуктите за трапезата на Великден

26 Април 2013 / 10:04:34  GRReporter
2885 прочитания

Агнешко или ярешко месо, яйца и козунаци. Дни преди Великден потребителите започват с традиционните покупки за празника. Но не трябва да бъдат особено внимателни, за да не се озоват пред неприятни изненади.

Няколко дни преди началото на Страстната седмица гръцката организация за контрол на храните ЕФЕТ издаде съобщение с основни насоки към потребителите. Контролните органи ги съветват да купуват продукти от лицензирани и контролирани магазини, където продуктите се съхраняват в хладилни камери. Освен това трябва да обръщат внимание на хигиената на случителите и чистотата на оборудването и цялото помещение, където са решили да направят част от покупките си.

Един от най-важните елементи е агнешкото месо да носи печата на отговорните за контрола на качеството му ветеринарни органи. Същото важи за агнешките вътрешности, които са особено търсени по това време на годината. От ЕФЕТ описват как трябва да изглежда обозначението на месото:

- Печатът е със синьо-зелен или червен цвят (“allura”) и овална форма.

- Агнетата, внесени от държави, които не членуват в Европейския съюз, независимо дали са заклани в Гърция или не, трябва да са обозначени с печат в кафеникав цвят.

- Печати трябва да има и в двете половини на агнето.

- Вътрешностите, дробът, белите дробове, сърцето и бъбреците не трябва да имат нодули или кисти.

- Ако е замразен агнешният пакет не следва да бъдат размразяван. Проверете също датите на замразяване и трайност.

- Чревцата, с които се приготвя ястието кокореци или традиционната супа магирица, не трябва да бъдат с изменен цвят и да се излагат на открито, където могат да бъдат замърсени от прах или насекоми. Почистете ги много внимателно преди да ги сготвите.

Потребителите трябва да са особено внимателни и при закупуването на млечни продукти и колбаси.

- Сирената трябва да са произведени само в мандри, на които е разрешена тази дейност. Не купувайте никога “пресни сирена” от производители, които нямат разрешително.

- Сирената трябва да са обозначени с овален печат, на който се изобразяват инициалите на държавата и номера на разрешителното на производителя. На опаковката трябва да бъдат обозначени датите на производство, опаковане и трайност.

- При закупуване на кашкавал на парчета рязането трябва да се извършва пред потребителя. Поискайте да ви покажат обозначенията на първоначалната опаковка.

- Обвивката трябва да е чиста, суха и по нея да няма следи от мухъл.

- Миризмата и вкусът не трябва да бъдат лоши.

- Колбасите не трябва да са омазнени и лепкави отвън.

- Цветът им трябва да бъде нормален.

- Трябва да се съхраняват в хладилник, с изключение на сушените салами, които могат да се съхранят и извън хладилника на сенчесто място и температура до 18 градуса, стига да не са разрязани.

Яйцата са на почит по това време на годината и се консумират в големи количества. Ето на какво трябва да обърнем внимание, когато купуваме пресни или шоколадови яйца за Великден.

- Всички яйца трябва да са обозначени с печата на производителя.

- Избягвайте да купувате яйца с мръсна, напукана или не ествествено изглеждаща черупка.

- Избягвайте да консумирате яйца, по които има петна от кръв, или ако белтъкът е мътен, цветен или примесен с жълтъка и с лоша миризма.

- Когато купите яйца не ги мийте, а ги съхранявайте на прохладно място.

- Свежестта на яйцата се установява по големината на въздушната камера между външната черупка и вътрешната ципа, която се намира в тъпия край на яйцето. Пресните яйца имат малка камера.

- При купуването на шоколадови яйца, които се подаряват предимно на малките деца трябва да се следват общите правила за хигиена във връзка със съхраняването, излагането и продажбата им от лицензирани хранителни търговски обекти.

- Родителите трябва да внимават със съдържанието на шоколадовите яйца. Те съдържат малки по размери играчки, които може да предизвикат нараняване. Трябва да се обръща внимание на състава на шоколад (дали е млечен или марципан), както и на срока на трайност.

Особено внимателни трябва да бъдем в избора на боята за яйца. Те във всички случаи трябва да са одобрени от отговорните служби за контрол на храните и напитките. Важни са и условията, при които боядисваме яйцата за християнския празник.

Категории: Общество потребители покупки за Великден яйца агнешко месо
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus