Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Извънреден конгрес на ПАСОК за избор на нов лидер поиска Георгиос Папандреу

22 Ноември 2014 / 16:11:36  GRReporter
757 прочитания

Сериозни трусове на политическата сцена, в един решаващ за страната момент, се очаква да предизвика искането на Георгиос Папандреу за извънреден конгрес на ПАСОК и за избор на нов председател на партията. 

След срещата с Евангелос Венизелос в четвъртък, в писмо до председателя на ПАСОК Папандреу заявява, че партията „се нуждае от разтърсващ  политически демократичен шок, за да се възстанови. Нищо по-малко. Всичко до основи. Сега”

Папандреу подчерта, че на конгреса на ПАСОК трябва да бъде решено всичко: физиономия на партията, тези, символи, структура, лица.

Папандреу говори за това, че „Всички процеси, протичащи днес в движението, имат много малко общо с обществото и неговите нужди. Справянето с  върхушката, номенклатурата, както и с всички трансформации на Движението, убива същността му”.

От централата на ПАСОК отговориха на Папандреу, че „ПАСОК няма  право чрез нещастен самоанализ  да причинява несигурност и нестабилност. ПАСОК е и ще бъде гарант за национална стабилност”.

Какво се казва още в писмото на Папандреу

Папандреу подчертава, че предложението му касае хода и бъдещето на ПАСОК като политически фактор, който винаги се е идентифицирал с борбите на гръцкия народ за демокрация  и промяна.

Според бившия лидер на ПАСОК, от създаването си ПАСОК обединява слоеве от гръцкото общество, които са били жадни за промени. През 2009-2011 ПАСОК е изпълнил патриотичния си дълг- сам, без подкрепата на никоя партия, за да не фалира страната.

„Но залогът беше по-дълбок. Призракът на фалита дойде от гигантското разрастване на модела на клиентелисткия капитализъм. От подкопаването на демократичните институции и функции. Управлението на страната, и най-вече в периода 2004-2009, допринесе за доминацията на идеи и практики, които позволиха ресурсите и богатството на гърците да станат жертва на мощни икономически интереси” подчертава Папандреу.

Според него, когато страната е изправена пред този залог, са необходими тези и идеи, свързани с ценностите, тези, които да кореспондират със социалистическите корени на партията, които да служат на обществения интерес и на колективното благо, с общи правила за всички. Ясни тези, инициативи и битки за  институции и практики, които насърчават справедливостта, прозрачността,  отчетността.

Само това може да бъде основа за устойчива икономика и консолидацията на социалната справедливост и демократичното върховенство на закона.

Според Папандреу, всички онези, които ги боли за ПАСОК, смятат, че ставащото в партията не води никъде.

Бившият председател на ПАСОК предлага да се проведе извънреден публичен конгрес.

Той да е отворен за всички, които възприемат нуждата от основна промяна на страната с цел обществена справедливост. Конгресът трябва да е отворен за внасянето и  обсъждането на новаторски предложения от всички, които разбират предизвикателствата на след-клиентелистска Гърция. Всички, които желаят, трябва да могат да участват.

Трябва да се избере с пряко гласуване организационен комитет, който да определи правилата за провеждане на конгреса, на базата на демократичните традиции на партията.

Според Папандреу, веднага след конгреса трябва да се избере нов председател на ПАСОК.

Той смята, че тези инициативи могат да предизвикат  този политически и демократичен шок, от който незабавно се нуждаят партията и страната. Тези инициативи могат да предизвикат отново интереса на хората към партията.

Като депутат от ПАСОК Папандреу поема ангажимент да подкрепи  инициативите. Той пояснява, че не се интересува от никакъв пост, а единственото, което желае е да допринесе за възраждането на партията и за изправянето на страната, за изграждането на справедливо общество и за укрепване на перспективите на народа.

Според Папандреу, в решаващия за страната момент, силите на демокрацията и на социализма трябва отново да са локомотивът, който ще издърпа страната напред. Ако не бъдат предприети инициативи, политическата сцена ще потъне в нестабилност, с отрицателно въздействие върху цялостния баланс и напредъка на страната.

Бившият лидер на партията смята, че днес много хора се възползват от изборите, направени от ПАСОК, а политически формации- стари и нови-си присвояват част от идеите на ПАСОК и безсрамно се възползват от делото му, като едновременно с това всички заедно го презират.  „Ние сме длъжни да го уважаваме и да го защитаваме” заявява Папандреу.

 

 

 

Категории: ПАСОК Георгиос Папандреу Евангелос Везнизелос конгрес лидер
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus